• Dit artikel verscheen eerder op de website van Lijst Erom, mijn ‘start-up in lijstenland’. Twee jaar lang heb ik gekeken of lijsten maken iets voor mij is. Conclusie: Nee. Al was het geen makkelijk besluit.

Musea zijn tegenwoordig veel meer dan statige gebouwen met kunst erin. Veel musea zetten sociale media als Instagram in om een nieuwe doelgroep te bereiken, de ervaring binnen het museum te vergroten en geïnteresseerden voor een langere tijd aan zich te binden. Hier – in willekeurige volgorde – 7 Nederlandse kunsthuizen die je ‘moet’ volgen op Instagram.

1. @rijksmuseum

Het grootste en belangrijkste rijksmuseum van Nederland plaatst een kopie van de museumcatalogus online. En zo nu en dan een nieuwtje. Niet héél spannend dus. Al is de collectie van het Rijks indrukwekkend genoeg om ‘likes’ te scoren. En het Amsterdamse museum doet meer. Zo mochten twintig invloedrijke Instagrammers in 2015 na sluitingstijd ronddolen door de tachtig zalen van het museum.

2. @boijmans

Let’s start! #notionmotion #olafureliasson ! #boijmanstakeover

Een foto die is geplaatst door Museum Boijmans Van Beuningen (@boijmans) op

Museum Boijmans Van Beuningen geeft op Instagram een kijkje achter de schermen. Foto’s van installaties in aanbouw, BN’ers die op bezoek komen en cameraploegen die komen filmen. Voor de kunst zelf zul je naar het museum zelf moeten. En zo hoort het – misschien? – ook wel.

3. @groningermuseum

Het museum uit Groningen post in het museum gemaakte foto’s, beelden van de collectie en nieuwswaardige zaken als De Nacht van Kunst en Wetenschap.

4. @centraalmuseum

Het Centraal Museum heeft een uitgebreide collectie oude en moderne kunst en ook het Nijntje Museum en het Rietveld Schröderhuis maken deel uit van het Centraal Museum. En dat vind je allemaal terug op Instagram.

5. @vanabbemuseum

Zonder titel (1971) – Jan Dibbets

Een foto die is geplaatst door Van Abbemuseum (@vanabbemuseum) op


Een beetje vergelijkbaar met het Rijksmuseum. De collectie van het Van Abbe Museum – of: een selectie daarvan – is op Instagram te vinden, zo nu en dan aangevuld met een nieuwtje of iets anders. Moderne en hedendaagse kunst. Mooi.

6. @CODAapeldoorn

De kunstwerken van het Apeldoornse museum, maar dan op Instagram. Met af en toe een blik achter de schermen.

7. @teylersmuseum

Het eerste en oudste museum van Nederland is best wel modern. Op Instagram kan het Haarlemse instituut echter nog wel wat volgers gebruiken.

Welke musea missen er volgens jou in dit lijstje? Laat het weten in een reactie onder deze blog.

4 Thoughts to “7 Nederlandse musea die je moet volgen op Instagram”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.