De gebouwde omgeving zit vol verhalen. Achter elke boom, elk gebouw en ieder kunstwerk schuilt een vertelling. Klein probleem: Hoe kom je achter die verhalen?! Gelukkig hebben we daar een oplossing voor bedacht: Het bordje! Als we die nou eens wat vaker lezen…
Een bordje? Ja, zo’n ding die je ook wel eens naast een schilderij in een museum ziet hangen. Of aan de muur van een gebouw. Het ding heeft verschillende verschijningsvormen. Soms heet ‘ie gedenkplaat, dan weer plaquette of informatieplaat. Je weet wat ik bedoel toch?! Mooi. Ga ik er nu nog even een blogje van een woord of 300 over typen.
‘Always Read the Plaque’
Ik ben niet de enige fan van bordjes. De fans van 99% Invisible – naar mijn mening de beste podcast ter wereld – zijn er gek op! “Always Read the Plaque” is één van de motto’s van presentator Roman Mars. In 2016 werd zelfs een website gelanceerd. Daar vind je een kaart met inmiddels meer dan 18.000 ‘cool plaques in the world’ staan. Vooral in Amerika.
Bordjes komen in allerlei soorten en maten
Groot of klein. Veel of weinig tekst. Met of zonder plaatjes. Vol feitelijkheden of met mythes en sagen. In het bruin, wit, rood of groen. Op ooghoogte, op de grond of op een bijna niet te bereiken plaats. Bij een gebouw, bijzonder stukje natuurschoon of een kunstwerk. Van de ANWB, Natuurmonumenten of de gemeente. Bordjes zijn overal. En ze hebben diverse verschijningsvormen.
Een bordje is slechts het begin van een verhaal
Een bordje is voor mij vaak een begin de zoektocht. Als er een monumentenschildje op een gebouw staat, is er vast iets over te vinden op internet. Informatiebord met dieren die in een gebied leven? Lezen! Naam van de kunstenaar en titel van een kunstwerk? Google is your Friend. Zo vind je op iedere hoek van de straat de mooiste verhalen.
Hoeveel bordjes zijn er in Nederland?!
Ons land staat vol met bordjes. Monumentenschildjes, informatieborden en gedenkplaten. Hoeveel het er zijn? Ik heb geen idee. Duizenden! Om een indicatie te geven: Alle Nederlandse monumenten hebben en monumentenschildje. Dat zijn er al ruim meer dan 100.000. Je raakt gegarandeerd nooit uitgeleerd.
Hoe vind je een bordje?
Ga de deur uit en kijk om je heen! Een alles omvattende database met bordjes heb ik niet kunnen vinden. In de database die ik hierboven noemde staat geen enkel Nederlands bordje (zelf eentje toevoegen kan hier). Wie op bordjesjacht gaat, moet z’n instinct volgen. Natuurlijk helpen een kaart met Rijksmonumenten, Tripadvisor, Google Maps (bezienswaardigheden of “monument/kunstwerk/gebouw [plaats]”) en zelfs een augmented realitygame als Pokémon GO een handje.
Succes met zoeken!