De lente staat aan. Het seizoen voor tripjes naar Hallonië, Woonkameroen, Keukenhof en Schuurmonnikoog, zo nu en dan onderbroken door het halen van een frisse neus. Steeds hetzelfde rondje gaat vervelen, is mijn ervaring. Dus verzin ik steeds nieuwe dingen om te doen tijdens het rondlopen in de zon. Hier een ‘Ontdek je buurt’-bingo.

Een Buurtbingo? Jazeker, eentje zonder cijfertjes. Op deze bingokaart staan 9 dingen die je, als je goed zoekt en net wat langer wandelt, in iedere woonwijk in Nederland kunt vinden. Heb jij een doodlopende weg, verkeerslicht, monument, mus, minibieb, sportveld, schoorsteen, boerderijdier en orchidee gespot? BINGO!

Download de Buurtbingo en ga op avontuur!

De Buurtbingo en de bijbehorende instructies kun je hieronder downloaden. Er is een versie in kleur en een zwart-witeditie voor zuinige printers. Onderaan dit artikel vind je wat veelgestelde vragen en tips voor het vinden van de dingen die op de bingokaart staan. Zet ‘m op!

Hoe vind je een minibieb?

Voor mij is het makkelijk, ik heb een minibieb in de voortuin. Gelukkig zie je ze steeds meer. In principe telt ieder openbaar plankje of kastje met gratis te lenen boeken. Veel biebjes zijn te vinden op minibieb.nl, maar dat is lang geen complete collectie. Als ik driekwartier in mijn buurt rondsjok, kom ik een stuk of 10 van deze uitleenhokjes tegen.

Minibieb Schie in Zwolle bij de opening in 2016. Tegenwoordig ziet het kastjes in onze voortuin er heel anders uit.

Hoe spot ik een mus?

Met open ogen en oren kom je een heel eind. Het begint al zodra naar buiten stapt. Vogels zijn overal te zien. Maar met een verrekijker wordt vogels kijken wél een stuk leuker, dan gaat er een wereld voor u open. En die mus? De Vogelbescherming heeft allerlei hulpmiddelen gemaakt voor het leren kennen van vogels. De App Tuinvogels, allerlei vogelcursussen  en de gratis Digitale Vogelgids bijvoorbeeld. Succes!

Deze mus telt niet.

Waar vind ik een monument?

Monumenten zijn er in alle soorten en maten. Je kunt ze grofweg in twee soorten – kom er maar in Van Dale – onderverdelen:

  1. iets dat opzettelijk bestemd is om de herinnering aan iem. of iets te bewaren; = gedenkteken
  2. gebouw, terrein enz., van algemeen belang vanwege schoonheid, wetenschappelijke waarde enz.

Bij gedenktekens moet je denken aan oorlogsmonumenten en standbeelden. Die vind je door heel Nederland. Gewoon even goed om je geen kijken. Gebouwen met cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde vallen soms wat minder op. Je hebt ook allerlei soorten – Rijksmonumenten, provinciale monumenten, gemeentelijke monumenten en beschermde stadsgezichten of dorpsgezichten – wat het nog ingewikkelder maakt. Ik begin mijn zoektocht altijd op Google. Als je [woonplaats] + monument intypt op Google kom je altijd wel een mooie Wikipedia-lijst met gemeentelijke of Rijksmonumenten tegen. Voor mijn woonplaats Zwolle levert het in ieder geval twee flinke lijsten op. Is er toch geen monument in de buurt? Maak een foto van een gebouw dat volgens jou een monument zou moeten zijn!

De Krekenbuurt in Zwolle van architect Benno Stegeman is een gemeentelijk monument.

Oké, en verkeerslichten, orchideeën en andere dingen dan?

Gewoon goed om je heen kijken! Het is écht te doen. En boerderijdieren vind je in de kinderboerderij. Kom je daar ook nog eens. Als je een beetje je best doet, is het echt te doen. In steden, dorpen en nieuwbouwwijken. Er zijn al heel wat mensen geslaagd. Dit is die van mezelf:

Ga ervoor! Maar hou je aan de regels!

Beetje flauw misschien, maar zorg wel dat je je aan de regels houdt als je op avontuur gaat. Ja, ook deze regels. Succes! Laat je even weten of het is gelukt?

3 Thoughts to “Buurtbingo! Op avontuur rondom het huis”

  1. Heel erg leuk! ik heb hem met mijn 2 kinderen gedaan. Zelf een bingo gemaakt, ze moesten zelf dingen bedenken die ze kunnen zien en op de bingokaart tekenen. Daarna op pad en alles opgezocht en aangevinkt. Leuke activiteit voor kleuters zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.