- Bij dit artikel hoort een filmpje. Bekijk ‘m op Youtube!
Minibieb Schie is jarig. Het kastje met boeken die iedereen gratis mag lenen of omruilen tegen een ander boek wordt twee jaar oud vandaag. Het rood-zwarte biebje in onze voortuin leverde heel wat leuke momenten op. Donaties, zwaaiende voorbijgangers en nieuwschierig snuffelende boekenverzamelaars.
Wat moet je boeken die je nooit meer leest? Weg gooien? Naar de kringloop? Nee joh, dacht wij twee jaar geleden. We kochten een kastje, schilderde ‘m rood en sloegen een paal in de grond. Boeken erin en klaar, Minibieb Schie was geboren.
‘Nieuwe bibliotheek in Zwolle’
Uit het persbericht dat bij de lancering verspreid werd: “Minibieb Schie is een piepkleine bibliotheek in een voortuin in de Zwolse wijk AA-landen. Je kunt er gratis boeken lenen of ruilen. De bieb is op 18 januari 2016 geopend. Welke boeken wij graag zien verschijnen in onze minibieb? Kleintjes. Onze bibliotheekje is nog geen twintig centimeter diep, vandaar.”
We begonnen fanatiek…
Persbericht, foto-shootje en een Facebook-pagina; In de eerste maanden waren we er maar druk mee. We plakten stickers op ieder nieuw boekje en er kwam een biebpas voor fanatieke lezers (die één keer is verstrekt). Niet zonder succes. Langzaam maar zeker kwamen de eerste voorbijgangers een kijkje nemen. De Donald Duck Pockets die we bij wijze van openingsactie in het kastje hadden gezet, waren binnen drie dagen weg. Binnen een week stond er een enorme doos met boeken voor de deur. “Voor de minibieb.”
…tegenwoordig doen we er weinig meer mee
Het is nu rustig op MInibieb-vlak. Alhoewel… Iedere dag komen er mensen langs om een boekje te lenen of te brengen. De bieb heeft geen bibliothecarissen meer nodig! Al wordt het wel tijd voor een nieuw kastje binnenkort.
De ‘Free Books’ van Todd
De minibieb, of Little Free Library, is ontstaan in de Verenigde Staten. Todd Bol (check zijn TedTalk!) zette zeven jaar geleden ter nagedachtenis aan zijn overleden moeder een kastje met haar boeken aan de straat met een bordje ‘Free Books’ erbij. Het idee werd opgepikt door een buurtwerker en nam een wereldwijde vlucht.
Wat is een Minibieb?
Er zijn geen vaste regels voor wat een Minibieb precies is. Een grote ruimte met tien boekenkasten in een buurthuis is net zo goed een Minibieb als een klein plankje bij iemand in de tuin. Het gaat erom dat de Minibieb boeken uitleent aan mensen in de buurt of bezoekers van die plaats. En of de ‘leners’ nu kunnen kiezen uit 100 of 5 boeken, dat maakt helemaal niet uit. Het gaat om het idee dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus.
Minder bibliotheken
Steeds meer gewone bibliotheken zijn de afgelopen jaren gesloten, zeker in dunbevolkte gebieden. En hoewel minibiebs natuurlijk geen vervanging zijn voor een echte bibliotheek, is het wel een welkome aanvulling voor leesgrage inwoners van het buitengebied. Inmiddels zijn er al meer dan 100 in Overijssel. Veel van deze biebjes zijn te vinden op minibieb.nl.
Update: Minibieb Schie heeft een nieuwe look!
Het oude kastje kon na twee jaar echt niet meer. Daarom heeft Minibieb Schie sinds zomer 2018 een nieuwe look! Het bibliotheekje is degelijker, waterdichter en mooier dan ooit! Dus heb je een boek nodig? Of wil je juist een boek doneren? Kom langs bij Minibieb Schie in Zwolle. We zijn 24 uur per dag open. Of bezoek één van onze collega’s.
Ook meedoen? Bouw jouw eigen minibieb!
Wil je ook een minibieb in je voortuin of aan de gevel? Hier een paar tips.
- Bouw een kastje voor in de tuin. Bijvoorbeeld met behulp van deze bouwtekeningen.
- Maak een briefje. Hangt jouw Minibieb aan de gevel? Doe een briefje bij alle straatbewoners in de brievenbus. Zo weet iedereen wat het is en hoe het werkt.
- Laat ruimte vrij in jouw Minibieb. Je zult al snel merken dat andere lezers ook boeken toe willen voegen. Het is handig om bij de start genoeg ruimte open te laten in jouw Minibieb.
- Is jouw Minibieb altijd toegankelijk? Leg er dan een Geocache in. Zo krijg je weer eens andere bezoekers. Hoe werkt dat? Dat lees je allemaal op de website van Geocache Nederland.