De podcast: een radio-uitzending in de vorm van een audiobestand. Ik ben er gek op. Als ik reis, voor ik ga slapen en ’s ochtends bij het ontbijt. En ik heb niet de enige. De podcast is hip, met voor elke niche zijn eigen programma. Ook zin om te luisteren? Hier mijn vijf favoriete podcasts van 2017. 

99% Invisible

Presentator Roman Mars neemt u mee in de wereld van architectuur en design. Afleveringen duren tussen de 8 en 30 minuten – je bent er dus geen dagdeel mee bezig – en zitten goed in elkaar. En je steekt nog eens wat op. Over het design van logo’s bijvoorbeeld, The Negro Motorist Green Book of The Gruen Effect. Ik heb alle 271 afleveringen geluisterd, sommigen zelfs meer dan één keer. Dus: Begin eraan! Vind je podcasten nog wat eng? Bekijk dan deze Ted Talk van Roman Mars.

Oh ja, 99 % Invisable is onderdeel van Radiotopia, een netwerk van podcasts. En… ze zijn allemaal goed! Luister ook eens naar Criminal, The Allusionist, What Trump Can Teach Us About Con Law en het fenomenale Ear Hustle, gemaakt door ‘inwoners’ van San Quentin. Luisterplezier gegarandeerd!

S-Town

Hier heb je vast wel eens van gehoord. S-Town is namelijk de ‘best beluisterde podcast ooit‘. En terecht! Wat begint als een moordmysterie, wordt al snel een fascinerend document over een markante eenling uit een dorpje in Alabama. Laat ik er niet te veel over zeggen. Ga gewoon luisteren! En oordeel zelf – want dat is wel een beetje de vraag – of het alleen een sympathiek document is of misschien ook een beetje fout? Het zijn 7 afleveringen, luisteren via iTunes, een podcast-app of stownpodcast.com. Of bekijk eerst dit interview met maker Brian Reed.

Mocht je je afvragen wat er mis zou kunnen zijn met deze podcast?  Iets met voyeurisme. Lees dit artikel in The Guardian maar eens.

The Mysterious Secrets of Uncle Bertie’s Botanarium

Waar het over gaat? Dat is niet helemaal in één alinea samen te vatten. Ja, planten! En het is van één van die kerels van Flight of the Conchords. Als dat geen aanbeveling is! Het is vooral heel vreemd… “Lord Joseph Banks, the squillionaire nephew of the controversial botanist Bertie Banks, has an auspicious encounter with a cheesemonger. His resulting cheese dream leads him and his servant Solander to his uncle’s botanarium, where he discovers Bertie’s magnum opus, and decides to embark on a great adventure.” En een avontuur is het! Grappig ook.

Flight Of The Conchords? Dat zegt je niks? Het is een komisch duo, afkomstig uit Nieuw-Zeeland, vooral bekend van de televisiserie Flight of the Conchords. In de comedyserie spelen zij als zichzelf, zijnde een beginnend bandje uit Nieuw-Zeeland wonend in New York.

Missing Richard Simmons

Net als Serial – ook een aanrader – wil Missing Richard Simmons een mysterie oplossen. Waar is de beroemde fitness-goeroe gebleven? Dan Taberski vraagt zich dat af. Net als vele anderen trouwens. Hij was eerder onder andere producer voor Jon Stewarts Daily Show en maakte de totaal bizarre fitnesslessen van Simmons – die meer dan eens in huilen schijnt uit te barsten tijdens zo’n uurtje – zelf mee. Op 15 februari 2014 komt Simmons ineens niet meer opdagen voor de les. De dag erna was hij er ook niet, en de dagen erna ook niet. Wat is er aan de hand?

Deze serie doet een beetje denken aan S-Town, trouwens. Want is het niet aan Simmons zelf om ons te vertellen hoe het met hem gaat? En wat nou als hij gewoon alleen gelaten wil worden?

Rabbits

In Rabbits, over de zoektocht naar een verdwenen meisje, wordt het woord ‘fictie’ juist koste wat kost vermeden. Ik weet zelf nog niet helemaal wat ik van deze podcast vind. Ik heb het hele eerste seizoen geluisterd en was vermaakt, maar of het nou echt goed is… Naja, probeer het zelf eens!

Rabbits komt voort uit podcastnetwerk Gimlet. Andere podcast van Gimlet zijn: Homecoming, Tanis , Mogul: The Life and Death of Chris Lighty en Every Little Thing.

En wat vind jij?

Wat zijn jouw favoriete podcasts? Plaats je Top 5 hieronder.

 

11 Thoughts to “De beste podcasts van 2017 (tot nu toe, vind ik)”

 1. Ha, leuke post, ik ga er zeker een aantal van beluisteren! Ik ben zelf nog niet veel verder dan de kaskrakers zoals Tim Ferris en This American Life, maar het is flauw om podcastst aan te raden die in iedere top 10 staan. Dus hier wat andere tips: ‘How to be batman’ van Invisibilia: http://www.npr.org/2015/01/23/379134306/batman-pt-1
  en deze: http://www.npr.org/programs/invisibilia/484359511/frame-of-reference?showDate=2016-07-08
  En ook heel tof is The Startup van Gimlet. Beginnen bij seizoen 1 episode 1 voor full effect: https://soundcloud.com/hearstartup/1-how-not-to-pitch-a-billionaire
  Ik heb inmiddels alle afleveringen van alle 5 seizoenen geluisterd.

  Overigens gebruik in Overcast als podcaststreamer. Die versnellen podcast op een slimme, dynamische manier, zonder dat het raar klinkt.

  Oh, ik zie nu dat het voor 2017 is en deze zijn allemaal ouder. Sorry, niks gezegd.

  1. Wow, wat een complete reactie! Mooie tips ook! Van Startup had ik al eens gehoord. Ga ik checken. En Overcast heb ik geprobeerd. Vond het wel wat hysterisch ;-).

   This American Life ben ik op een gegeven moment mee gestopt. Overgestapt naar Serial en S-Town (van de makers van…). Maar ik kan wel weer eens een aflevering proberen. Invisibilia download ik meteen even. Ben benieuwd!

   En 2017 is een breed begrip hoor. 99% Invisable is al jaren geleden begonnen, maar loopt nog steeds ;-).

  2. Nou, ik heb ze even geluisterd allemaal hoor. Oké, The Startup ben ik halverwege seizoen één, maar de rest van de tips is afgevinkt. Vooral How To Be Batman is erg bijgebleven. Wauw! En The Startup ga ik ook nog wel een paar seizoentje van luisteren. Thanks!

 2. Heel slecht, maar ik heb ze allemaal nog nooit beluisterd! Zal eens een poging gaan doen met S-town. Wel gehuild van het lachen om My dad wrote a porn. Hilarisch 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.