Heb je Netflix? Dan heb je Breaking Bad, Homeland en House of Cards vast al eens gezien. Wat moet je nog meer kijken? Er is zoveel aanbod! Hier mijn tips voor als je geen idee hebt wat je moet kijken. Van controversiële documentaires tot quirky films en series.

I Don’t Feel at Home in This World Anymore

“It’s not your lawn tiger.” Wanneer bij de op het randje van depressie verkerende verpleegster Ruth is ingebroken, belt ze natuurlijk de politie. Die komt, maar biedt niet veel hulp. Want had ze niet gewoon vergeten de deur op slot te doen? Gelukkig is buurman Tony best bereid om haar te helpen om zelf de gestolen spulletjes op te sporen. Tony is wel een bijzonder vreemde snuiter. Geestige en sprankelende misdaadfilm, met allerlei maffe typetjes en een prettig bizar script, won de juryprijs op het Sundance-festival.

Cowspiracy

“You can’t be an environmentalist and eat animal products. Period!” Eet je vlees? Geef je om het klimaat? Steun je bekende milieuorganisaties? Kijk dan vooral even naar Cowspiracy. De inmiddels klassieke Netflix-film onderzoekt de impact van de veehouderij op het milieu en hoe milieuorganisaties met die informatie omgaan. De oplossing – volgens de makers en de experts die in de documentaire langskomen – voor alle wereldproblemen is veganistisch eten, maar ook als je daar eigenlijk geen zin in hebt is de film een aanrader. Zin in nog meer ‘vegan-propaganda’ (for the record: niet gemeen bedoeld!)? Bekijk What the Health, de film die Kip Andersen na Cowspiracy maakte.

Stasis

“So Mom, what’s for breakfast?”De slechtste film die ik de afgelopen jaren zag. Maar daarom stiekem wel het kijken waard. Het idee is nog wel aardig… Na een avondje stappen keert Ava terug huiswaarts. Wanneer ze in haar slaapkamer aankomt, doet ze de ontdekking dat er iemand in haar bed ligt die precies op haar lijkt. Het lijkt erop dat iets of iemand haar lichaam, identiteit en leven gestolen heeft. Ava, die nu onzichtbaar is voor de rest van de wereld, zal alles op alles moeten zetten om haar leven en lichaam terug te krijgen. Nou ja, dat dus. Maar dan met een – zo te zien – veel te laag budget, verschrikkelijk acteerwerk en een script om te huilen. Veel kijkplezier!

Shimmer Lake

“Surprise is for the ill-prepared.” Bright, Okja, The Meyerowitz Stories; In 2017 kwamen er heel wat Netflix-pareltjes uit. Shimmer Lake zal op niemands favorietenlijstje voorkomen. Vermakelijk is het wel. De film volgt de zoektocht van een sheriff die probeert te achterhalen wat er werkelijk gebeurde tijdens een mislukte bankoverval. Ook het lot van de drie betrokken misdadigers is onbekend. Over een tijdsspanne van een week wordt het mysterie in omgekeerde volgorde uit de doeken gedaan. Vooral het script werd door critici en fans geprezen. Het zit zeker slim en leuk in elkaar. En de uitvoering is niet eens zo gruwelijk. Leuk voor een avondje met chips en bier.

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

“Everything is connected.” Wat krijg je als Dr. Who, Sherlock Holmes en een flinke scheut raarheid en fantasy door elkaar gooit met een vleugje rare karakters en een snufje creativiteit? Dirk Gently! De serie borduurt voort op het gelijknamige boek van de Britse schrijver Douglas Adams, vooral bekend door zijn radioserie ‘The Hitchhikers Guide to the Galaxy’ en de reeks gelijknamige boeken die erop volgde. De serie leent volop thema’s uit vele genres. Adams zag het boek zelf als een spookhorrordetectivetijdreisromantischkomedieavontuur. In de serie voegen ze dar nog een een fikse dosis fantasy aan toe, met een sprookjesachtig koninkrijk in een parallel universum, waar mannen in elfenpakjes elkaar met scharen bevechten. Oh ja, en een kat die eigenlijk hamerhaai is, een holistische moordenaar die gewoon iedereen vermoord die ze tegenkomt. Krijg je er al zin in? Er staan twee seizoenen op Netflix. En daar blijft het bij, want de BBC heeft een punt achter de serie gezet.

Abstract: The Art of Design

“The buildings that we build are either open possibilities or they hinder encounters or connections.” Ontdek hoe ’s werelds meest vernieuwende designers op allerlei vakgebieden denken en hoe design elk aspect van ons leven beïnvloedt. Ontdek hoe ’s werelds meest vernieuwende designers op allerlei vakgebieden denken en hoe design elk aspect van ons leven beïnvloedt. De serie start met Christoph Niemann (illustrator), gevolgd door grafisch designer Paula Scher, Es Davlin (podiumontwerper), Tinker Hatfield (Nike-ontwerper), Bjarke Ingels (architect), Ralph Gilles (auto-ontwerper), Ilse Crawford (interieurontwerper) en Platon (fotograaf).

Sense8

“The real violence, the violence I realized was unforgivable, is the violence that we do to ourselves, when we’re too afraid to be who we really are.” Een serie met 8 hoofdpersonen, die op verschillende plakken op de wereld leven. Door de connectie die de acht ‘Sensates’ delen, zijn zij in staat te bewegen, praten en denken als de anderen en zijn zij volledig ondergedompeld in elkaars leven, tragedies en triomfen. Terwijl zij antwoord zoeken op de vraag waarom zij met elkaar verbonden zijn, moet het achttal op de vlucht voor de geheime organisatie die hen wil opsporen en doden. Het tweede seizoen werd deels in Amsterdam en Den Haag opgenomen. Binnenkort sluit de serie af met een twee uur durende film. Hoog tijd om deze serie eens een kans te geven.

Publieke Werken

“De nieuwe tijd, heren. De vooruitgang wacht niet.” In 1999 verscheen Publieke Werken, een lijvige historische roman van Thomas Rosenboom, over onder meer de bouw van het Victoria Hotel in Amsterdam, tegenover het Centraal Station. Een prachtig boek. Oké, de film is misschien niet net zo goed, maar doet een aardige poging. Mooie beelden van Amsterdam en goed acteerwerk helpen je door de film heen.

The OA

“When I say it out loud it all falls apart .” De blinde Prairie Johnson is 7 jaar vermist geweest wanneer ze plots opduikt en weer kan zien. Haar adoptieve ouders zijn blij, maar begrijpen niet dat Prairie zich ineens The OA noemt, verontrustende littekens op haar rug heeft en niet wil vertellen waar ze al die tijd is geweest. Dat doet ze alleen aan een groepje van vijf misfits met wie ze iedere avond samenkomt in een verlaten huis. Vervolgens gebeuren er een heleboel vreemde dingen. En als je klaar bent met het eerste seizoen zit je met meer vragen dan antwoorden. Toch is het op één of andere manier fascinerend.

Drie voorstellingen van Daniel Arends

“Zoveel dikke mensen joh, zoveel dikke mensen. ‘Ja, maar dat is mijn bouw.’ Nou, hou op met bouwen dan.” Daniel Arends is een Nederlandse stand-upcomedian en cabaretier van Indonesische afkomst. Hij groeide op bij zijn adoptieouders in Bussum. En dat hij geadopteerd is, daar heeft hij het graag over. Verder heet lullen over cabaret natuurlijk geen zin. Check die drie shows van Arends op Netflix.

Tot zover mijn random Netflix tips… What did I miss?

Nou, dat was dan even een volledig willekeurig lijstje met Netflix-favorieten (en minder-favorieten). Waar moet ik zeker nog naar kijken? Wat zijn jouw tips? Laat het weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.