Het is weer tijd voor Grasnapolsky. Het ‘detailverliefde’ – zo noemt de organisatie het zelf althans – meerdaagse winterfestival wordt komend weekend gehouden. Voor het laatst in Radio Kootwijk. Ik ben erbij, want het eigenzinnige feestje, waarbij muziek, kunst, architectuur en natuur samen komen, is ieder jaar weer een mooi begin (en hoogtepunt!) van het festivalseizoen. Waarom? Ik zet het even voor je op een rijtje.
Reden 1: De locatie
Grasnapolsky begon in 2010 in Amelisweerd. Vijf jaar later verhuisde het festival naar Radio Kootwijk, op de Veluwe niet ver van mijn geboortedorp Harskamp. Het monumentale zendgebouw (de ‘Kathedraal’) is eigenlijk de hoofdact van het festival. Leuk hoor, die bandjes, maar het minstens net zo leuk om door het geheel uit beton opgetrokken rijksmonument van Julius Luthmann te dwalen. Het gebouw in art deco-stijl, met sculpturen van beeldhouwer Hendrik van den Eijnde, is een mengvorm van de Berlijnse en de Amsterdamse School met Scandinavische invloeden. Ik kom er best vaak, maar telkens zie ik nieuwe dingen. Waar het festival volgend jaar naartoe gaat? Dat is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat Grasnapolsky en Staatsbosbeheer van plan zijn het festival samen ‘voort te zetten op een nieuwe natuurrijke, cultuurhistorische locatie, waar wel ruimte is om verder te ontwikkelen en groeien’. Ik ben benieuwd.
Reden 2: De line-up
De meeste artiesten zijn niet al te bekend. Dat is een voordeel; Je komt nog eens wat nieuws tegen. Mede dankzij Grasnapolsky ontdekte ik Stippenlift, The Jerry Hormone Ego Trip, Linde Schöne en Bombay. Traditioneel geeft het festival vooral een podium aan Nederlandse indiebands, met hier en daar een internationale naam. Voorgaande jaren waren onder meer Eefje de Visser, Moss, Lucky Fonz III, Klangstof, Andy Shauf en Alamo Race Track headliners. Minstens zo belangrijk is het sfeervolle randprogramma, waarvoor alle hoeken en kiertjes van het iconische gebouw worden gebruikt.
Reden 3: Het randprogramma
De organisatie lijkt de locatie ieder jaar weer wat verder te willen verkennen. Zo was vorig jaar voor het eerst de atoombunker achter het park te bezoeken, alwaar een stokoud vrouwtje uit de buurt vertelt over de Tweede Wereldoorlog. In de krochten van het Zenderpark houdt St. Paul ondertussen een supernerdy popquiz en viert Radio Siberië van Roy Santiago een ZoMiBo met augurkjes en kaasblokjes op prikkertjes, terwijl er bij de koffietent even verderop oldschool videogames kunnen worden gespeeld. Daarnaast krijgen disciplines als dans, theater en performance vaak een prominente plek in de programmering. En ja, je kunt op pad met de boswachter!
Reden 4: Het weer
Je bent de hele dag buiten, dus om het weer kun je niet heen. En soms is dat zo erg niet. Vorig jaar bijvoorbeeld, toen het ineens keihard begon te sneeuwen. Het zenderpark Radio Kootwijk lijkt nog altijd op een retro-futuristische toren die plotsklaps opdoemt midden op de Veluwe, en met de neerdwarrelende sneeuw wordt het zicht nog magischer. Koud was het wel…
Reden 5: De mensen
Natuurlijk stikt het van de véél te hippe randstedelingen. Het verdorie een indiefestival. Maar wel een festival waar je – in theorie – ook met je ouders naartoe kunt. Zo af en toe spot je mensen die je niet op andere festivals tegenkomt. Natuurliefhebbers en mensen die ‘gewoon een keer bij Radio Kootwijk willen binnenkijken’. Die leuk-gekke mix van bezoekers maakt het extra leuk! Oh, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de – erg aantrekkelijke, naar het schijnt – boswachters die op het festivalterrein rondlopen…
Boswachter Tim
Geen idee of ‘ie er dit jaar ook bij is, maar de afgelopen jaren was Boswachter Tim steevast van de partij. Wie? BOSWACHTER TIM! Mannen willen hem zijn, vrouwen willen hem hebben (hij is al bezet mensen, kallum). Nog nooit van gehoord? Bekijk deze 17 posts die laten zien dat je bij Tim moet zijn voor je dagelijkse portie flora en fauna maar eens.
- Grasnapolsky vindt plaats op 2, 3 en 4 februari plaats in Radio Kootwijk. Dit jaar komen onder meer Liima (DK), Matteo Myderwyk, Ghostpoet (UK), Felix Pallas (BE), Sextile (US), Afterpartees, Pitou, Grapell (SE), Arp Frique, Fungo Bat, De Cultuur, Coyoco, Feng Suave en San Dollar langs op de Veluwe. Een weekendticket kost 143,75 euro, voor een los passe-partout betalen bezoekers 85 euro. Het festival is uitverkocht.