Vandaag precies een jaar geleden ging ik op zoek naar het ‘Lelijkste Bouwwerk van Nederland 2010-2015‘. Na een paar hectische weken kwam het gemeentehuis van Hardenberg als ‘winnaar’ uit de bus. Komt er dit jaar weer een verkiezing? Nou… nee.

In het Verenigd Koninkrijk is het een jaarlijkse traditie: de Carbuncle Cup. Ieder jaar wordt het lelijkste nieuwe gebouw ‘in het zonnetje’ gezet. Dit jaar won Lincoln Plaza van Hamiltons Architects, een ‘luxury housing development’ in London. De ontwikkelaar haalde zijn schouders op. “Architectural design is art, and like all art, a matter of personal tastes. The scheme sold out to buyers, so clearly the project is liked by the purchasers.” Ik moest glimlachen.

‘Clearly the project is liked by the purchasers’

Een jaar is aan de korte kant…

Toen kwamen de telefoontjes. “Komt er dit jaar weer een Nederlandse verkiezing?” Nee, wat mij betreft. Ook omdat mijn voormalige werkgever, Cobouw, er dit jaar niets mee gaat doen, maar vooral omdat de spoeling nog wat dun is. Een jaar is aan de korte kant. Wie terugkijkt op vijf jaar architectuur, zoals NRC deed in 2010 en Cobouw in 2015, heeft net iets meer opvallende bouwwerken om uit te kiezen.

Zijn er geen kanshebbers?

Natuurlijk wel. Ik kreeg de afgelopen maanden berichten over een woontoren in Eindhoven, plannen voor een Hundertwasser-hommage uit Den Helder, de ‘spiegelplee‘ in Rotterdam en een – als je het mij vraagt erg mooie – Moskee in Utrecht.

Hardenberg 2.0?

Het gemeentehuis in Hardenberg lijkt een opvolger te krijgen. Volgens sommigen lijkt De Briljant in Utrecht verdacht veel op de winnaar van vorig jaar. Oordeel zelf (foto via):

Laten we het – ooit – nog een keer doen

Ik ben nog steeds voorstander van wedstrijden als deze. Vorig jaar gaven duizenden mensen hun mening over de gebouwde omgeving. Dat alleen al is winst. Bovendien is het als ‘ruimtemaker’ niet gek om zo nu en dan eens wat feedback te krijgen.

Hoeveel waarde je aan déze vorm van feedback moet hechten? Dat mag je helemaal zelf bepalen. Branimir Medić, één van de architecten van het gemeentehuis van Hardenberg, dacht er vorig jaar in ieder geval het zijne van:

‘The line between the ugliness and the beauty is very thin. An architect could always choose to design either anonymous or challenging architecture, but I believe that architecture is far more complex than to be judged on impossible question of beauty.’

Dus?

Tot over vier jaar! Misschien. Kijk in de tussentijd maar goed naar de gebouwde omgeving. En laat het weten als je iets lelijk vindt. Of mooi…

Oh ja…

De ‘winnaars’ van het ‘Lelijkste Bouwwerk van Nederland 2010-2015’ – de gemeente en de architectontvingen vorig jaar een oorkonde. Deze herinnering, gedesignd in Microsoft Word, was één van mijn eerste inlijstprojecten. Weet u dat ook weer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.