- Dit artikel verscheen eerder op de website van Lijst Erom, mijn ‘start-up in lijstenland’. Twee jaar lang heb ik gekeken of lijsten maken iets voor mij is. Conclusie: Nee. Al was het geen makkelijk besluit.
Het komt niet vaak voor, maar soms is er ineens een schilderij, foto of ander kunstwerk in het nieuws. Als dat gebeurt is LijstErom.com erbij. We kijken naar het werk, waarom het in het nieuws is en welke lijst eromheen zit. Aflevering 4: Vuurwerkkunstenaar Cai Guo-Qiang. Over de Chinese kunstenaar, die onder meer schildert met buskruit, verscheen dit jaar een documentaire en zijn werk is tot en met 1 mei 2017 te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.
De aanleiding
2016 was het jaar waarin Cai Gue-Qiang een écht wereldster werd. Oké, oké, heel veel mensen kenden hem al van zijn vuurwerk, explosiekunst, schilderijen of werken met opgezette dieren, maar dankzij de documentaire ‘Sky Ladder: The Art of Cai Guo-Qiang’, die sinds oktober op Netflix staat, kan echt iedereen kennis maken met zijn werk. En dat werk is FAN-TAS-TISCH! Laat ik er niet al te veel woorden aan vuil maken. Kijk de trailer! Kijk de documentaire! En lees onder de film verder…
Wie het werk van Cai Guo-Qiang in het echt wil zien kan ook naar Maastricht. Daar is tot en met mei 2017 de tentoonstelling ‘Cai Guo-Qiang: My Stories of Painting‘ te zien, de “eerste tentoonstelling die de nadruk legt op de schilderkunst” van de Chinese kunstenaar.
Het werk
Het zijn vooral grootschalige werken waarmee Cai Guo-Qiang beroemd is geworden. Zijn langlopende ‘Project for Extraterrestrials’ behoort tot de hoogtepunten van de recente kunstgeschiedenis. In deze serie met 30 verschillende werken verlengde hij bijvoorbeeld de Chinese muur 10 kilometer, met behulp van vuurwerk (zie plaatje). Andere beroemde werken van Cai Guo-Qiang bestaan uit opgezette of nagemaakte dieren, die aandacht vragen voor de natuur en de jacht. Cai was ook nog curator van het eerste Chinese Paviljoen tijdens de 51e Biënnale van Venetië (2005) en was Director of Visual and Special Effects tijdens de openings- en slotceremonie van de Olympische Spelen in Beijing in 2008.
De maker
Cai Guo-Qiang is in 1957 geboren in Quanzhou, China. Hij komt uit een artistieke familie, want zijn vader Cai Ruiqin maakte schilderijen en traditionele Chinese kalligrafie werken. In de jaren ’80 verhuist Cai Guo-Qiang naar Japan, waar hij 9 jaar werkte en zijn eigen stijl van ‘buskruit-kunst’ ontwikkelt. In 1995 verhuist Cai Guo-Qiang naar New York, waar hij sindsdien zijn eigen atelier heeft. de Chinese ‘vuurwerkkunstenaar’ heeft met diverse media gewerkt, waaronder tekeningen, installaties, videokunst en performancekunst. Om de website van het Bonnefantenmuseum te quoten:
Met de oosterse filosofie en hedendaagse maatschappelijke vraagstukken als conceptuele basis, vormen deze locatie gebonden projecten en kunstwerken een interpretatie van en reactie op de lokale cultuur en geschiedenis. Zijn beroemde buskruitexplosies en enorme installaties zitten vol leven en explosieve energie. Ze overschrijden de grenzen van het tweedimensionale en zijn naar buiten gericht, naar de maatschappij en de natuur. In de afgelopen dertig jaar heeft Cai’s kunst zijn sporen nagelaten in verschillende disciplines op vijf continenten.
De lijst
Nee, daar kan ik echt helemaal niks over vertellen. Ik ben fan van het werk van de man, maar hoe ‘ie het inlijst zou ik niet weten. Wat maakt het ook uit, ga gewoon die documentaire kijken. Of gewoon een paar foto’s van zijn werken. Plaatjes zijn het. Om in te lijsten…
Gelukkig nieuwjaar!