“Zeg, jij maakt toch een podcast?” Klopt. Oeverloos Podcast, de meest lo-fi podcast van Nederland. “Jaja, leuk hoor. Kun je me vertellen hoe je een podcast maakt? En vooral: Hoe krijg je dat ding op Spotify?” Poeh, die vraag krijg ik wel vaker. Daarom heb ik er een blogje over geschreven.

Om te beginnen: zo doen wij – mijn radiomaatje Onno en ik – het, dit is niet per se de beste of enige manier. Kun jij dit beter? Heb je tips? Laat het alsjeblieft weten. Wij zijn ook maar amateuristische podcast-piraten, er valt nog genoeg te leren.

Waar gaat jouw podcast over?

Iedere podcast begint met een idee. Daar is het bij ons eigenlijk al fout gegaan. Wij zijn onvoorbereid aan dit avontuur begonnen. Zonder idee, met een biertje in de hand en een telefoon tussen ons in. Het resultaat is daar ook naar. Niet erg, al leidt dat soms tot teleurgestelde luisteraars. Jij kunt dit beter! Maak een plan. Moeilijk om daar tips over te geven, want zoveel mensen zoveel podcasts. Wat vragen die wellicht helpen:

  1. Voor wie is jouw podcast? Wat is de doelgroep?
  2. Waar gaat het eigenlijk over?
  3. Hoe lang duurt een aflevering? Hoe vaak gaat ‘ie live?
  4. Wat voor stijl of genre kies je voor?
  5. Wat wordt het format?

Podcast opnemen – de hardware

Oeverloos Podcast is een lo-fi podcast die wordt opgenomen met een smartphone. Dat is niet echt aan te raden. Het geluid is stukken beter als je een podcastmicrofoon koopt die je in je computer of smartphone kunt steken. De opname helemaal uit handen geven kan natuurlijk ook. Ga bijvoorbeeld langs in de studio van de lokale radio of een andere opnamestudio. Ook dat hebben wij al eens gedaan. De zomerspecials van Oeverloos Podcast zijn opgenomen in de studio van RTV Focus Zwolle. Dat verschil hoor je wel. Inmiddels zijn we – lekker makkelijk – weer terug bij de smartphone, maar dat zou ik niet doen als ik jou was…

De beginner blijft binnen

Kijk kritisch naar de plek waar je opneemt. Hoe stiller hoe beter. Binnen opnemen scheelt al een hoop, maar ook dan moet je even goed luisteren voor je begint. Staat er een airco aan of een raam open? Wil je toch naar buiten? Dan kan een microfoon met (ingebouwde) plopkap of een dure microfoon met noise-cancelling helpen.

Podcast monteren – de software

Na het opnemen is het tijd om te monteren. Dat kun je doen met tools als Adobe Audition, maar dat kost wel meteen een boel geld. Je kunt ook beginnen met een gratis monteerprogramma. Audacity is wat mij betreft de beste, maar er zijn er wel meer. Monteren op je telefoon kan natuurlijk ook. Of met een videotool als WeVideo of Adobe Premiere Pro, mocht je die toevallig hebben liggen.  

Slinger je podcast de wereld in – hosting

Hoe komt podcast op Google Music en Spotify terecht? Jouw programma moet eerst online geplaatst worden. Oeverloos Podcast werkt met Buzzsprout. Dat kost iets meer dan 12 dollar per maand, maar na wat instellen wordt onze podcast automatisch op Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, Stitcher, iHeart Radio, TuneIn, Alexa, Overcast, PocketCasts, Castro, Castbox en Podchaser gezet. Wij zijn dik tevreden. Dit artikel is niet gesponsord, dus kijk vooral even op deze enorme lijst met hosting-partijen. Over Anchor, een app waarmee je zelf een podcast kunt maken én publiceren, heb ik ook veel goede dingen gehoord trouwens. Het is belangrijk dat je vanaf het begin een goede host kiest, een podcast overzetten van de ene host op de andere is namelijk vaak een lastige klus. 

Podcasts worden steeds populairder…

Momenteel luistert al bijna 40 procent van de Nederlanders wel eens naar een podcast: vooral thuis en voor hun ontspanning. Dat blijkt uit de Markteffect Podcast Monitor. Met name mannen, hoog opgeleiden en jongeren tot 34 jaar zijn fan. De verwachting is dat het podcastgebruik in de toekomst alleen maar verder zal toenemen.

…maar ze schieten als paddenstoelen uit de grond

Hoeveel podcasts er zijn? Geen idee. Het worden er steeds meer, dat is zeker. Hoeveel het er precies zijn? Geen idee, maar toen Oeverloos Podcast vorig jaar genomineerd was voor de Online Radio Award, kon de publieksjury kiezen uit vele honderden podcasts. NRC heeft er drie (waarvan 1 dagelijks), VPRO meer dan 70 en BNR doet ook leuk mee. Of er voldoende luisteraars zijn om al deze radio-avonturen te rechtvaardigen Ach, als je maar lol hebt.

Voor je begint: Luister aandachtig!

Als je dit leest, doe je dat waarschijnlijk al, maar het is nu tijd om bewuster te luisteren. Beginnen kan bij je favorieten. Stel je de vraag waarom je ze zo goed vindt. Is het de stem van de host? Zijn het de onderwerpen? Of is de montage gewoonweg fantastisch? Noteer dit. Hoe meer notities, hoe beter. Geen idee wat je moet luisteren? Hier drie erg leuke en totaal verschillende podcasts: 99% Invisable, Off Book en Neutrale Kijkers. Succes!

De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van Unsplash, een website met gratis beelden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.