• Dit artikel verscheen eerder op de website van Lijst Erom, mijn ‘start-up in lijstenland’. Twee jaar lang heb ik gekeken of lijsten maken iets voor mij is. Conclusie: Nee. Al was het geen makkelijk besluit.

Het komt niet vaak voor, maar soms is er ineens een schilderij, foto of ander kunstwerk in het nieuws. Als dat gebeurt is LijstErom.com erbij. We kijken naar het werk, waarom het in het nieuws is en welke lijst eromheen zit. Aflevering 5: De lijstenwand in het kantoor van Donald Trump in de Trump Tower in New York.

De aanleiding

Op 20 januari draagt president Barack Obama van de Verenigde Staten het stokje over aan Donald Trump. Afgelopen week hield de aankomende Amerikaanse president zijn eerste grote internationale kranteninterview. Trump deed opvallende uitspraken, maar er was nog iets dat opviel: zijn kantoor in de Trump Tower in New York.  En dan vooral de tijdschriften op tafel en de lijstjes aan de muur.

Die muur maakt nieuwsgierig. Wat laat ‘leader of the free world’ zoal inlijsten?

Het werk

De muren van Trumps kantoor hangen vol met foto’s van prijzen, sportsouvenirs en losse pagina’s en covers van oudere tijdschriften. Zo hangt er een pagina uit entertainmentblad Variety met de kijkcijfers van The Apprentice, de televisieserie met Trump. Hoe we dat weten? Dankzij de video-rondleidingen die de New Yorker vorig najaar gaf aan The Wall Street Journal en The Washington Post.

De Playboy

Een paar opvallende zaken? De cover van Playboy uit 1990. Op de voorkant van het tijdschrift is een 43-jarige Trump te zien. Hij werd door het mannenblad geïnterviewd over zijn leven als zakenman. Hij is een van de weinige mannen die ooit op de cover van Playboy heeft gestaan.

De foto van Trump en Reagan

Tussen de prijzen en tijdschriftcovers hangt ook een foto van Trump en Ronald Reagan, die tussen 1981 en 1989 president van de VS was. “Ik had een hele goede relatie met hem”, vertelt Trump in het interview met The Washington Post. “Niet een erg diepe relatie, want ik was nog jong. Maar hij vond mij leuk en ik hem.”

De foto van zijn vader

De foto van Fred Trump staat op het bureau van Donald. Fred, die overleed in 1999, is Donalds grote voorbeeld. Trump begon zijn loopbaan bij zijn vaders vastgoedbedrijf, Elizabeth Trump & Son, dat zich richtte op huurhuizen voor de middenklasse in de New Yorkse boroughs Brooklyn, Queens en Staten Island. Een van Trumps eerste projecten, toen hij nog studeerde, was de heropleving van het appartementencomplex Swifton Village in Cincinnati, dat zijn vader in 1962 had gekocht voor 5,7 miljoen dollar.

Nog meer familie

Ook heeft Trump foto’s laten inlijsten van andere familieleden. Die staan – iets minder prominent dan de foto van zijn vader – achter zijn bureaustoel. Wie goed kijkt ziet tientallen lijsten met foto’s van zijn kinderen, vrouw Melania, vrienden en familieleden.

En awards…

Naast foto’s en tijdschriften verzamelt de nieuwe president onderscheidingen. Zo is de Tree of Life Award te zien, de hoogste onderscheiding van het Joodse Nationale Fonds. Die wordt ieder jaar toegekend aan iemand die veel bijdraagt aan de joodse gemeenschap, zich bezig houdt met de Amerikaans-Israëlische vriendschap en zich toelegt op het bevorderen van vrede.

Wil je een uitgebreide rondleiding? News.com heeft alles wat we weten over Trumps kantoor in New York op een rij gezet.

De lijsten

Valt er iets te zeggen over de lijst-keuzes van Donald Trump? Niet veel. Nou ja, hij heeft er véél. Een hele wand vol. Dat kunnen wij van LijstEorm.com natuurlijk alleen maar toejuichen. Valt er nog iets anders op? Nou, één ding dan. De meest lijsten zijn van GOUD! Niet gek, want Trump is gek op goud. Wie al eens een kijkje heeft genomen in Trumps huidige onderkomens weet dat het trefwoord ook daar ‘goud’ is. Veel goud. Overal. Tot – oké dit is waarschijnlijk niet waar – aan de toiletpotten toe.

Zo, weet je dat ook weer. Wat vind jij van de lijstkeuzen van de nieuwe president van de Verenigde Staten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.