Rio de Janeiro heeft ‘Christus de Verlosser’, New York ‘Lady Liberty’ en Mongolië… Dzjengis Khan. Middenin één van de leegste landen ter wereld staat een 40 meter hoog beeld van deze heerser en veroveraar. Het is het grootste beeld van een man op een paard ter wereld. Als je wilt kun je naar binnen om ‘m in de ogen te kijken!

Wij kwamen een jaar of vijf geleden in Mongolië, na anderhalve week treinen vanaf Moskou. De Trans Mongolië Express – een aanrader! – richting China bracht ons in Ulaanbaatar, de hoofdstad van het land. We sliepen in een Ger, zo’n Mongoolse tent. We beklommen heuveltjes, knuffelden paarden, keken sterren, genoten van het weidse landschap en zochten iets om te doen. Na wat rondvragen kregen we een lift naar de enige ándere toeristische trekpleister…

Wie is Genghis Khan?

Dzjengis Khan – ja, zo schrijf je dat ik het Nederlands, maar Genghis Khan staat mooier en mag ook – is een Mongoolse heerser (kan, chan of khan) en veroveraar. Hij raasde met een leger van zo’n 100.000 krijgers te paard van Mongolië tot aan de Donau. En stichtte het grootste imperium in de wereldgeschiedenis.

“He was a cruel man but he led our country to greatness,” said Toguldur Munkochir, 25, a bank teller unwinding at the Chinggis Khaan bar later that night. “If you look at Lincoln, Hitler and Julius Caesar, it’s kind of the same thing.”

Het is al weer even geleden allemaal, Genghis overleed in 1227, maar de inwoners van Mongolië zijn het nog niet vergeten! In hoofdstad Ulaanbataar, waar ongeveer een derde van de gehele bevolking van Mongolië woont, kom je hem overal tegen. Je hebt er de Grand Khaan Irish Pub, een Chinggis Brewery, de Chinggis Khaan International Airport, Chinggis Khaan University en je kunt logeren in het Chinggis Khaan Hotel. Maar de échte Genghis-attractie vind je 54 kilometer ten oosten van de stad.

Het beeld van Genghis Kahn

Het veertig meter hoge standbeeld staat niet ver van de Tuul rivier, op de plek waar de heerser ooit zijn zweep zou hebben gevonden. Het stalen gevaarte is symbolisch in oostelijke richting geplaatst, richting de geboorteplaats van Khan en staat op een bezoekerscentrum. De enorme Genghis is ontworpen door de beroemde Mongoolse beeldhouwer D. Erdembileg en architect J. Enkhjargal. Het geld voor het project – ruim 4 miljoen dollar – werd bij elkaar gebracht door The Genco Tour Bureau, een reisorganisatie.

“The Statue is described as Chinggis Khan holding a golden whip in his hand as mounting his horse. This is the historical place where Temujin (his childhood name) found a golden whip on this hill during his travels to Hereid tribe.”

Het is voor bezoekers mogelijk om via een trap in de nek op het hoofd van het paard te lopen, vanwaar er een panoramisch uitzicht is over het uitgestrekte Mongoolse landschap. Het geld voor het project – ruim 4 miljoen dollar – werd bij elkaar gebracht door The Genco Tour Bureau, een reisorganisatie.

Grootse plannen voor Genghis!

Het beeld is af, maar er zijn nog meer plannen voor Genghis. Uiteindelijk moeten er ruim 200 gers rond het beeld komen te staan. Maar zover was het nog niet, toen wij er waren. Op dit moment staan er 20, meldt The Genco Tour Bureau.

“The ger camps locations will be designed in the shapes of old stamps, from the top view, belonged to Mongolian tribes during the 13th century. During the night, it will look like shining stars as it will be lighted with many bon fires.”

Ik zie het niet voor me, maar het klinkt goed!

Is er wat te doen rondom Genghis?

Nou, Genghis staat midden in het lege landschap van Mongolië. Mooie plek, maar behalve het beeld is er weinig te doen. Er is een bezoekerscentrum, het Genghis Khan Statue Complex, met 36 kolommen die staan voor de 36 Kahns van Mongolië, van Genghis tot Ligdan Khan. In het centrum zit een museum waar ik niet ben geweest. Wikipedia zegt:

“The attached museum has exhibitions relating to the Bronze Age and Xiongnu archaeological cultures in Mongolia, which show everyday utensils, belt buckles, knives, sacred animals, etc. and a second exhibition on the Great Khan period in the 13 and 14th centuries which has ancient tools, goldsmith subjects and some Nestorian crosses and rosaries.”

Maar het absolute hoogtepunt: Je kunt er op de foto met de grootste Mongoolse laars ter wereld. En een enorme kopie van de staf van Genghis. Fantastisch!

Oké, ik ben overtuigd. Is het leuk daar, in Mongolië?!

Wij vonden het fantastisch! En leeg! Ulaanbaatar is een best leuke stad, maar na een dag of twee heb je de toeristische highlights echt wel gezien. Maar goed, je komt naar Mongolië voor het landschap, om schapen, paarden en kamelen te zien en om in een Ger te slapen! Dit zegt Lonely Planet:

“Rugged Mongolia is an adventure destination where travellers can experience nomadic culture and vast, untouched landscapes. (…) Mongolians are fully aware of the unique beauty of their country. Ask locals and they will probably start gushing about the spectacular countryside, vast steppes, rugged mountains, clear lakes and abundant wildlife and livestock. Some areas are so remote you could drive a full day and see almost no signs of human habitation. It’s this true wilderness experience that many people find so appealing.”

Voor ons waren de nachten in de Ger, de eindeloze landschappen en de dagenlange treinreis door de Gobiwoestijn de hoogtepunten. Dus: Ga! En als je er toch bent… bezoek Genghis!

5 Thoughts to “In Mongolië staat een grote man van staal”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.