In de trein, op de fiets of tijdens het hardlopen; Altijd luister in naar podcasts. Vorig jaar maakte ik al een lijstje met mijn 5 favoriete online radioprogramma’s. Inmiddels zijn er wat nieuwe favorieten bijgekomen. Hier 8 podcasts. Met nu ook twee Nederlandse favorieten.

Reply All – Gimlet Media

Weer zo’n een geweldige podcast van Gimlet Media, één van de grootste podcastproducenten van Amerika. Reply All gaat over het internet – dat voelt wat meta, maar zie het als een lesje in de moderne tijd. Vaak vormen lezersvragen het uitgangspunt van een zoektocht. Zoals de aflevering met Mike en Christina, die steeds mensen aan de deur krijgen op zoek naar hun gestolen smartphone, maar waarom? Team Reply All zocht het uit. Ook van Gimlet, maar niet in deze lijst: Every Little Thing, Science VS, The Nod, We Came To Win (tip!) en The Habitat. Allemaal aanraders! En ja, ik heb alle afleveringen van deze shows geluisterd…

De Machine – VPRO

In de tweewekelijkse podcast De Machine nemen Atze de Vrieze en Niels Aalberts je mee naar de wereld achter de muziek. Naar de business beslissingen die bepalen hoe we met zijn allen naar muziek luisteren. Ze praten je door het belangrijkste nieuws over festivals, streamingdiensten en platenmaatschappijen. Het is een prachtige kennismaking met de wereld achter de muziek die ik luister en de festivals die ik bezoek. Vooral de aflevering ‘Auteursrechtendrama op de dansvloer‘ is bijzonder leerzaam!

This Is Love – Radiotopia

De makers van Criminal, de beste true crime podcast – ook voor mensen die niks met het genre hebben, maken sinds kort in de wereld van de liefde. De verhalen in This Is Love worden aan elkaar gepraat door Phoebe Judge, de vrouw met de beste radiostem ter wereld! De recensies over het eerste seizoen zijn lovend. “Like Criminal, This Is Love is a careful combination of interviews, music and Judge’s narration that makes for a seamless and satisfying listening experience. But the new show has a different tone: It’s warmer”, schreef USA Today. En daar ben ik het helemaal mee eens! Probeer de tweede aflevering eens: ‘Something Large And Wild’.

Techsnacks podcast

2 presentatoren, 40 minuten, 4 onderwerpen. De enige techpodcast op snackformaat! Hosts Maarten van Woerkom en Raymon Mens nemen je mee in de tech-wereld. Ik ontdekte Techsnacks laatst dankzij een lijstje met podcast-aanraders van manners.nl. “De titel laat weinig aan de verbeelding over: deze Nederlandstalige podcast brengt om de twee weken vier tech en innovatie-onderwerp, die per onderwerp binnen tien minuten worden besproken. Een ideale podcast om low-key op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen”, las ik daar. En daar sluit ik me helemaal bij aan!

No Such Thing As A Fish – The QI Elves

Een klassieker – sinds 2014 – in het podcast genre! De redactie achter de BBC-quizshow QI bespreekt hun favoriete feiten van de week. Dat leidt tot een zeer humoristische waterval van obscure trivia. Iedere week verschijnt er een nieuwe aflevering en het is iedere week leuk, grappig en informatief. Er was ook een tijdje een TV-show – No Such Thing As The News – maar die bestaat geloof ik niet meer. Al doen de Elves tegenwoordig van alles op Facebook.

Dipsaus

DIPSAUS is dé tweewekelijkse podcast door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid. Toegegeven, ik – witte man – sta soms wat ver van de onderwerpen af. Maar… ik leer veel! En ja, sommigen vinden de podcast ‘haatdragend‘, een subsidieslurper of gewoon niet zo leuk, maar ik vind het wel leuk en informatief eigenlijk. Het is zelden saai, soms grappig, soms tenenkrommend of ongemakkelijk, maar altijd scherp. En natuurlijk komen er dingen voorbij waar ik anders over denk, maar is dat nou zorg erg? Ik zou zeggen: Probeer eens een aflevering. Die over hiphop in Nederland met Vincent Patty a.k.a. Jiggy Djé bijvoorbeeld. Trouwens, de Wilde Haren podcast, waar Jiggy Djé zelf de host van is, moet je ook eens proberen!

The Pitch – Gimlet Media

Ja, weer eentje van Gimlet Media. The Pitch is een beetje zoals het televisieprogramma Dragons’ Den. I In het programma krijgen beginnende ondernemers de mogelijkheid hun droom waar te maken door aan een aantal investeerders hun plannen uiteen te zetten. In de beste ideeën zal geld worden geïnvesteerd. Aan het eind van de aflevering praat host Josh Muccio na met de hoofdpersonen.

Presidential Podcast – The Washington Post

Dit is al een oudje. De Washington Post leidt je in 44 episodes naar Election Day 2016. Het karakter en de nalatenschap van elke Amerikaanse president worden zorgvuldig onder de loep genomen, gehost door Lillian Cunningham en Pulitzer Prize-winnende historici als David McCullough. Ik noem ‘m hier omdat ik laatst alle afleveringen van Presidential Podcast nog eens geluisterd heb. Het blijft een fantastisch concept. Wie maakt een Nederlandse versie? ‘De Mannen Tot Mark’ bijvoorbeeld….

Gezocht: Podcasts die ik nog niet ken!

Wat zijn jouw favoriete podcasts? De vorige keer kreeg ik leuke tips! Ik heb ze – uiteraard – braaf geluisterd! Dus is het tijd voor nieuwe aanbevelingen! Ik ben vooral op zoek naar leuke Nederlandse podcasts, óók wat zakelijker. Over de woningmarkt bijvoorbeeld, de financiële wereld of de bouw. Want ja, daar houd ik me in het dagelijks leven nogal bezig. Ik ben al fan van Architecture CityThe Observatory en There Goes the Neighborhood, maar hoe meer hoe liever! Ook goede fictie is welkom, want na The Mysterious Secrets of Uncle Bertie’s Botanarium, Rabbits en Homecoming kan ik wel weer een nieuwe bingewaardige fictie-podcast gebruiken. Plaats je tips in een reactie hieronder!

TIP: 99% Invisible over de Bijlmer
Mijn favoriete podcast 99 % Invisible maakte begin dit jaar een serie afleveringen over de Bijlmer. In de serie van 99 Procent Invisible komen verschillende Nederlandse sprekers aan het woord, zoals Zef Hemel, professor aan de Universiteit van Amsterdam, Pi de Bruin, architect die aan het ontwerp van de Bijlmer werkte en er heeft gewoond. City Of The Future deel 1 en deel 2 op de website van 99 % Invisable.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.