De Hermitage in Sint-Petersburg is een van meest vooraanstaande kunstmusea ter wereld. Om er te komen is echter een heel gedoe. Je moet eerst naar Rusland, om maar eens wat te noemen. Als je er eenmaal bent wil je er natuurlijk alles uithalen. Ook niet makkelijk, want we hebben het hier over het één na grootste museum ter wereld. Hoe pak je zo’n bezoek aan? Hoe kom je aan een kaartje? Wat mag je niet missen? Hier een handleiding.
Wij bezochten het museum in 2015. We kwamen uit Helsinki met de trein en reisden daarna door naar Talinn. We hadden drie dagen in Sint-Petersburg, waarvan één dag opging aan de Hermitage. De tips hieronder zijn gebaseerd op onze ervaringen, voor zover mogelijk geactualiseerd. Is het tegenwoordig anders? Let me know!
Zet deze werken in ieder geval op je lijstje
In de Hermitage is voor elk wat wils natuurlijk, maar hier een paar van mijn favorieten.
- The Peacock Clock van James Cox – Een enorm uurwerk met een Pauw in het midden.
- Portret van Voltaire in een Toga van Jean-Antoine Houdon – Voltaire zit in een stoel en oogt kwetsbaar. Dit marmeren beeld van de Franse schrijver en filosoof in een stoel – hij is 84 jaar oud – maakte diepe indruk.
- “La musique” en “La danse” van Henri Matisse – Matisse maakte deze schilderijen in 1910 in opdracht van de Russische zakenman Sergej Sjtsjoekin, ze hingen boven de trap in zijn huis hing.
- De terugkeer van de verloren zoon van Rembrandt van Rijn – n dit schilderij geeft Rembrandt de parabel van de verloren zoon uit het Nieuwe Testament weer. We zien een geknielde jongeman, die omhelsd wordt door een oudere man, zijn vader.
- De gebouwen zelf! van The Knights’ Hall tot de The Small Italian Skylight Room en de enorme portretgallerij met oorlogshelden uit 1812. Iedere kamer is bijzonder, ieder trappenhuis prachtig. Vergeet dus niet om je heen te kijken.
Doe iets makkelijks aan en rust uit tussendoor
Een museum is – zelfs in Rusland – geen opera. Ga niet in vol ornaat kunst kijken. Je gaat een sportieve prestatie leveren, dus kleed je als zodanig. En als je een bankje ziet: grijp je kans! Niets leuker dan even relaxen tussen de Rembrandts terwijl de groepen toeristen aan je voorbij trekken. Of ga in één van de vele restaurants zitten. Maar zelfs iets te eten mee naar binnen smokkelen is ook aan te raden. Het kan zomaar zijn dat je uren geen restaurantje tegenkomt.
Bedenk van tevoren wat je wilt zien
De Hermitage heeft nu een collectie van ruim drie miljoen objecten, waarvan er zo’n 65,000 te zien zijn in de ruim 350 zalen van het museum. Je gaat tijdens één bezoek niet alles bekijken. Zet het uit je hoofd! Wij waren er zeven uur en hebben een aardige poging gedaan, maar op een gegeven moment konden we geen kunst meer zien. Een audiotour helpt selecteren, maar dat kun je natuurlijk ook zelf doen. Maak een plan! Op de website van de Hermitage vind je een handige trip planner. Mocht je geen idee hebben wat je wilt zien zien: Volg gewoon de stroom toeristen.
Mis Gaugin, Matisse en Van Gogh niet
Het museum heeft een indrukwekkende collectie schilderijen. Zo heeft de Hermitage een flinke collectie werken van Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens, Rafaël en Leonardo da Vinci. De meeste werken zijn redelijk makkelijk te vinden. Soms is het echter even zoeken. Naar de wereldberoemde schilderijen van Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Cézanne, Gauguin, Matisse en ‘onze eigen’ Vincent van Gogh bijvoorbeeld. Die hangen allemaal in de The General Staff Building, tegenover het Winterpaleis. Even het plein oversteken dus. Het is even lopen, maar je krijgt er wel een – in ons geval – bijna leeg museum met meesterwerken voor terug!
Spot de Hermitagekatten
In de krochten van het museum is een labyrint van gangen, waar verwarmingsbuizen langs de plafonds slingeren en waar het naar kattenpis ruikt. Dit is het domein van de honderd Hermitagekatten. Ooit, in de achttiende eeuw, werden de eerste poezen door keizerin Elisabeth de Hermitage binnengebracht om muizen en ratten te doden. Inmiddels is het een leger, dat verzorgd wordt door de secretaresse van Hermitage-directeur Mikhail Piotrovski en verschillende vrijwilligers. In het museum zijn keukens waar eten voor hen gemaakt wordt (ik heb ze niet gezien) en er schijnt zelfs een speciaal kattenziekenhuis te zijn.
Ga vroeg! En soms gratis…
Zoals bij wel meer musea is het handig om vroeg voor de poort te staan. Dan ben je lekker vroeg binnen – de rij is hopelijk nog kort – en je hebt nog een hele dag om het museum te verkennen. Tickets kopen kan online, maar als je vroeg bent kost een kaartje kopen aan de balie niet heel veel tijd. Iedere eerste donderdag van de maand, is de entree gratis.
De Hermitage volgens Lonely Planet – Kun je meteen lezen wat er nog meer te doen is in Sint-Petersburg. Ik ben sowieso gek op Lonely Planet.
Douaneregels Rusland op de website van de ANWB – Wat mag je allemaal meenemen naar Rusland? Hoe kom je aan een visum? De ANWB zet alle invoerregels op een rij.
Reisadvies Rusland van de Nederlandse overheid – Met een reisadvies kunnen Nederlandse reizigers zich beter voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Altijd handig om even te checken dus.
De website van De Hermitage – Hier kun je de collectie vast bekijken, een virtual tour doen en tickets kopen.
Hermitage Amsterdam – Een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg gelegen aan de Amstel in Amsterdam. Geen zin om naar Rusland af te reizen? in Hermitage Amsterdam worden steeds andere hoogtepunten van de collectie getoond.
De foto’s bij dit artikel zijn door mij zelf gemaakt of afkomstig van Pixabay en Wikipedia.