The Wigwam Motel in Holbrook, Arizona is één van de meest bijzonder hotels waar ik ooit sliep. De tipi’s van beton werden in de jaren ’50 werden opgetrokken langs de ‘historic Route 66’. Het stadje eromheen is verworden tot een wat treurige verzameling vestigingen van fastfoodketens, maar het hotel is nog net zo fantastisch als ruim 60 jaar geleden. 

Heb jij wel eens in een wigwam geslapen? Ik ook niet!

“Have you slept in a wigwam lately”, staat op de sleutel van de kamers van ‘Wigwam Village #6’. Nou? Nee, ik ook niet. Wij stonden in 2013 wel bij de receptie van het Wigwam Motel in Holbrook, maar kwam er op dat mometn achter dat we de wigwam voor de verkeerde dag geboekt hadden. Dus sliepen we in het gebouw achter de wigwams. Met uitzicht op de het wigwamdorp. Dat doet nog steeds een beetje pijn.

Laatste der Mohikanen

Het hotel in Holbrook is een stukje levende geschiedenis. Ooit waren er zeven Wigwam Motels in de Verenigde Staten, twee in Kentucky en een paar in Alabama, Florida, Arizona, Louisiana en Californië. Nu zijn er nog drie over. Het motel in Holbrook, waar ik was, werd gebouwd in 1950 door Chester E. Lewis. Holbrook leek hem een goede plek, want Petrified Forest National Park en de Grand Canyon liggen om de hoek. Het is het zesde Wigwam Motel. Het eerste hotel werd gebouw in 1933 in Horse Cave, Kentucky. Dat hotel ging twee jaar later al weer dicht.

Chester E. Lewis bouwde het Wigwam Motel in Holbrook.

Inspiratie in Kentucky

De bouwtekeningen voor het motel in Holbrook zijn gebaseerd op de originele tekeningen van Frank A. Redford, de maker van het eerste park in Kentucky. Chester E. Lewis kocht de rechten voor het hotel en de naam van Redford. Als onderdeel van de royalty-overeenkomst kwam er in iedere wigwam een ‘coin-operated radio’ te staan. De opbrengst van die apparaten ging naar Redford.

Binnenkant Wigwam Motel Holbrook

Hoe het hotel er verder uitziet?

Deze omschrijving – gevonden op Wikipedia – vat het aardig samen: “The motel is arranged as a square, with 15 concrete and steel wigwams on three sides and the main office on the fourth; there was also originally a gas station on the complex. The individual units are called “wigwams,” not “rooms” or “tepees” or “cabins.” The units are numbered from 1 to 16, (there is no 13). The base diameter is 14 feet (4.3 m), with each unit 32 feet (9.8 m) in height. Behind the main room of each unit is a small bathroom with sink, toilet and shower. Current rooms contain the original restored hickory furniture, two double beds, cable TV and a window-mounted air conditioner. In keeping with the authenticity of the restoration, there are no telephones, Internet access or ice machine.”

Het Wigwam Motel tegenwoordig

Hoe het er tegenwoordig uit ziet? Geen idee. In 2013 was het nog mooi in ieder geval. En de beoordelingen op Tripadvisor (4 sterren gemiddeld) zijn redelijk positief. Het hotel is nog altijd in handen van de familie van de eerste eigenaar. In het receptiegebouw vind je tegenwoordig een mini museumpje met Chester Lewis’s memorabilia. Het hotel is echter niet altijd open gebleven. In de jaren ’70 werd de snelweg rondom Holbrook gelegd en ging het hotel dicht. In 1988, twee jaar na Chester Lewis’ dood, werd het hotel echter weer geopend door zijn dochter Elinor. Want wie wil er nou niet in een betonnen wigwam.

Boek het Wigwam MotelNee, ik heb geen aandelen 😉

Bijzonder? Wat vind jij?

Wat is het meest bijzonder hotel waar jij ooit in geslapen hebt?

2 Thoughts to “Sfeervol slapen in een wigwam van beton”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.