Ik vond mijzelf afgelopen weekend in een kelder van een club in Oulu, Noord-Finland. Iemand vroeg Bohemian Rhapsody van Queen aan. In no time stond de dansvloer vol. Ik zag een enthousiaste Rus, twee opvallend geklede Zuid-Koreanen, een handjevol Australiërs en twee Japanners. We speelden luchtgitaar.

Jawel, het bestaat echt: Het Air Guitar World Championship. Sinds 1996 klimmen enthousiastelingen van over de hele wereld in Oulu op een podium om zo goed mogelijk te doen alsof ze gitaar spelen. Doel: Wereldvrede!

According to the ideology of the Air Guitar, wars would end, climate change stop and all bad things disappear, if all the people in the world played the Air Guitar. This is why the whole universe is invited to play the Air Guitar for the world peace at the end of the competition.”

Oké, het is ook een redelijk makkelijke manier om overal ter wereld in het nieuws te komen. Ik kan het weten: Ik stond alleen maar in het publiek en je kunt nu beelden van me kopen bij persbureau Reuters. Kortom: Het is een niet te onderschatten evenement.

Maar… zonder Nederlanders!

Ja, vroeger wel. Michael “Destroyer” Heffels werd in 2005 zelfs wereldkampioen. De laatste jaren is het echter stil. In 2015 werd de laatste Nederlandse voorronde gehouden. Dit jaar ontbraken we helemaal. Hoog tijd dat daar verandering in komt. Daarom hier een korte kennismaking met de beste sport ter wereld!

Air Guitar World Championships 2017. Photographer: Juuso Haarala
Thom “w!ldth!ng” Wilding, Verenigd Koninkrijk. Foto: Juuso Haarala

Huh? Air Guitar?

Een luchtgitaar is een denkbeeldige gitaar waarop de “muzikant” speelt, of liever de bewegingen maakt alsof hij een gitaar bespeelt. Zo leerde Wikipedia mij. De eerste bekende artiest die in het openbaar luchtgitaar speelde was Joe Cocker tijdens het festival Woodstock in 1969. Sindsdien is de ‘sport’ wat geprofessionaliseerd. Kijk maar eens naar het optreden van Matt ”Airistotle” Burns, wereldkampioen Air Guitar 2016.

De spelregels

Wie luchtgitaar-kampioen wil worden moet zich aan de spelregels houden. Die lijken nog het meest op die van kunstschaatsen, ook een jurysport. Deelnemers ‘spelen’ een zelf gekozen nummer en een verplichte track, die op de avond zelf pas wordt bekendgemaakt. De onafhankelijke jury – “usually B-list musicians, music critics, comedians, or other members of the media” – kan punten toekennen op een schaal van 0.25 tot en met 6.0.  De gitaristen worden beoordeeld op techniek, mimekunsten, stage presence en ‘Airness’. Nog wat andere belangrijke regels:

  • Participant plays alone; backing bands, either with real or air instruments are not allowed; roadies and groupies are allowed to make up some image, but they have to leave the stage before performance.
  • Participant has to play air guitar (i.e. air drums, piano and other instruments are not allowed). Air guitar can be acoustic, electric or both.
  • Generally, there is no dress code and participant is encouraged to use any clothing and props that would add character and make the performance more interesting. However, any real musical equipment or crew (instruments, amplifiers, effect pedals, backing band members, etc.) are strictly forbidden. Some events make an exception for a real guitar pick, some don’t.
Air Guitar World Championships 2017. Photographer: Juuso Haarala
Nicole “Mom Jeans Jeanie” Sevcik, USA. Foto Juuso Haarala

Meedoen? Geef je op voor de voorronde!

Wil je wereldkampioen worden? Dan moet je de voorronde in jouw land winnen. Is er geen voorronde in jouw land? Geef je dan op voor de Dark Horses’ Qualifying Round in Oulu. Die wordt meestal een dag voor het WK gehouden in een club. Als je daar goed genoeg wordt bevonden, mag je door naar de finale. Ook leuk: Na afloop van de voorrondes kun je meedoen met een potje Aireoke. En dat is misschien nog wel leuker dan het wereldkampioenschap zelf. Ik kan het weten, want ik heb ook een paar nummers meegedaan. De beelden daarvan zullen helaas nooit openbaar worden…

Air Guitar World Championships 2017. Photographer: Juuso Haarala
HAN SU “Devil’s Adam” YONG, Zuid-Korea. Foto: Juuso Haarala

De finale

Hoe de finale in z’n werk gaat is moeilijk onder woorden te brengen. Je moet het gewoon een keer meemaken. Of bekijk de beelden van afgelopen weekend. Spoiler: Airistotle won, net als vorig jaar.

 

Hoog tijd dat er weer een Nederlander naar Oulu gaat!

Fantastisch?! Ik vind van wel! En goed voor de wereld! Want de luchtgitaristen geven om het klimaat. En vooral: Wereldvrede! Immers: “If you’re holding an air guitar, you can’t hold a gun. #makeairnotwar”. Hoog tijd dat er weer eens een Nederlander naar Oulu gaat!

Air Guitar World Championships 2017. Photographer: Juuso Haarala
Alexander “The Jinja Assassin” Roberts, Australië. Foto: Juuso Haarala

Dus… Oefen!

Laten we oefenen. Voor de spiegel, in de trein, in de file en op de fiets. Redden we er de wereld mee? Vast niet! Maar het kan ook geen kwaad. Ennuh… kan iemand even een Nederlandse voorronde organiseren? Zoals in 2015 in de Patronaat bijvoorbeeld. Dank u. Laten we samen een nieuwe generatie Nederlandse luchtgitaristen van wereldklasse kweken!

Air Guitar World Championships 2017. Photographer: Juuso Haarala
Matt “Airistotle” Burns, de beste luchtgitarist ter wereld, op de schouders van Justin “Nordic Thunder” Howard, wereldkampioen in 2012.
Verder lezen? Hier wat handige links!
  • Air Guitar World Championships. De officiële website van het Air Guitar World Championships in Oulu.
  • Luchtgitaar. De Facebook-pagina van het NK Luchtgitaar (in 2015 voor de laatste keer gehouden).
  • Air Guitar Nation. Documentaire over de US Air Guitar Championships in 2003.
  • To Air is Human. Boek van Dan “Bjorn Turoque” Crane, die jarenlang probeerde wereldkampioen te worden. Hij werd tweede. Tegenwoordig presenteert hij de finale van de voorrondes in de Verenigde Staten en het WK zelf in Oulu.
  • Airjamz. Een grote plectrum waarmee je echt geluid uit je luchtgitaar krijgt.
  • How To Play Air Guitar. Tutorial met Dan “Bjorn Turoque” Crane.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.