Februari is traditioneel een stressvolle maand voor verliefde gebouwenfans. Tot vandaag. Want eindelijk zijn er ansichtkaarten waarmee je jouw favoriete mede-architectuurnerd de liefde kunt verklaren. Voor bij de bos bloemen. Of het T-shirt met smaakgevoelige architectuur erop. Graag gedaan.

Toegegeven, helemaal origineel is dit idee niet. In 2015 maakte ArchDaily een serie ansichtkaarten voor architecten. Op alle kaarten stond een woordgrap met een achternaam van een beroemde architect. “I love you Gehry much”, “I’d like to get an Eiffel of you” en “Looking for Mr. Wright” bijvoorbeeld. Tikkie flauw, vonden de makers zelf ook, maar da’s niet erg “because nothing says “I love you” more than cheesy puns”. Helemaal mee eens. Hoog tijd voor Nederlandse kaarten.

Je bent m’n HARTSUYKER

Architecten Enrico en Luzia HARTSUYKER behoren tot de belangrijkste vernieuwers op het gebied van steden- en woningbouw in de tweede helft van de twintigste eeuw. Ze maakten onder meer de atriumwoningen in Amsterdam-Buitenveldert (1965), seniorencentrum Zonnetrap in Rotterdam (1975) en stedenbouwkundige modellen Biopolis en Hydrobiopolis.

Ik hou van je met heel mijn HERTZBERGER

Herman HERTZBERGER kreeg internationale bekendheid door zijn architectonische en theoretische bijdragen aan het Structuralisme. In 2012 werd hij door zijn collega’s uitgeroepen tot beste Nederlandse architect. Je kent hem onder meer van het Centraal Beheergebouw (1972) in Apeldoorn, Muziekcentrum Vredenburg (1978) in Utrecht en de Diagoonwoningen (1971) in Delft.

Zullen we samen OUD worden?

Jacobus Johannes Pieter (Ko) OUD is bekend geworden als lid van De Stijl en voorvechter van de moderne architectuur. J.J.P. Oud maakt onder meer het Nationaal Monument op de Dam (1956), Café De Unie (1925/1985) in Rotterdam en de buurt De Kiefhoek (1930) in Rotterdam-Zuid.

Ik zal altijd van HOUBEN

Francine HOUBEN, creatief directeur van Mecanoo, is een van de weinige wereldberoemde vrouwelijke architecten.  Ze heeft een breed oeuvre, variërend van theaters, musea en bibliotheken tot woonwijken en parken. Bekende werken van haar hand zijn: de Bibliotheek van de TU Delft (1997), woontoren Montevideo in Rotterdam (2005) en kantoorgebouw FiftyTwoDegrees in Nijmegen (2007).

Met jou lijkt alles esthetisch

ESTHETISCH betekent in overeenstemming met de schoonheidsleer. Synoniemen van het woord zijn ‘mooi’, ‘kunstzinnig’ en ‘elegant’. Het woord is afkomstig van esthetica, de filosofie van de schoonheid en de kunst. Vooral mensen die over architectuur praten zijn gek op het woord. “Dit ontwerp is esthetisch verantwoord” klinkt nu eenmaal beter dan “ik vind het mooi”.  

Verkrijgbaar in kleine oplage

Je kunt dit setje kaarten kopen. Wees er snel bij, want er zijn maar 15 setjes gedrukt. Ze zijn te koop voor een tientje, inclusief verzendkosten. Wil je er een? Neem contact op. Stuur ik je een betaalverzoek. De kaarten vallen nog voor Valentijnsdag op de mat.

2 Thoughts to “5 valentijnskaarten voor verliefde architectuurfans”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.