Marokko. Het land van snikhete woestijnen, prachtige Moskeeën en de Koningssteden. Maar het Noord-Afrikaanse land heeft meer te bieden. Sneeuw bijvoorbeeld, en bergdorpen die aan Zwitserland doen denken. Ga er een kijken, zou ik zeggen. Twee jaar geleden maakte ik een tripje langs Casablanca, Rabat, Meknès, Volubilis, Fès en Marrakech. De 8 mooiste plekken op een rij. 

Djemaa el Fna

Marrakesh is een fantastische stad om eens naartoe te gaan. Het is een van de vier koningssteden van Marokko, samen met Fez, Meknes en Rabat. De historische kern van de stad (de medina) is door UNESCO in 1985 tot Werelderfgoed verklaard. Als je er toch bent: Ga eens kijken op het Djemaa el Fna, het centrale plein. Overdag zijn er op het plein veel straatartiesten, waaronder ook slangenbezweerders, en ’s avonds staan er tientallen eetkraampjes. Tip: Ga op één van de dakterrassen zitten als de avond valt. Er is geen betere plek om mensen te kijken!  Vergeet niet ook bij de Koutoubia-moskee, Ben Joesoefmadrassa en Bab Agnaoulangs te gaan.

Ouzoud Watervallen en Imi N’ifri

De Ouzoud watervallen zijn één van de mooiste watervallen en opvallendste natuurverschijnselen in Marokko. De watervallen – volgens sommige bronnen één van de grootsten van Europa – zijn ongeveer 110 meter hoog. Het nabijgelegen dorpje Ouzoud ligt in het Atlasgebergte, op ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Beni Mellal en 150 kilometer ten noordoosten van Marrakesh. Zo’n 70 kilometer verderop ligt een minder bekende, maar net zo spectaculaire attractie: De grote natuurlijke brug Imi-n-Ifri vlakbij het plaatsje Demnat . Je hebt wel een gids nodig om er onderdoor te lopen. EN zelf met gids heb je – als je een onervaren bergwandelaar bent – het gevoel dat je elk moment van de rotsen kan vallen. Maar dat is het waard! Let goed op als je onder de ‘brug’ doorloopt. Als de zon goed staat, lijkt het doorkijkje op de kaart van Afrika. Loop je door ‘Afrika’ heen en je kijkt achterom, dan zie je Marokko.

Chefchaouen

Vergeet Marrakech, Fez of de gouden duinen van de Sahara; Chefchaouen is verreweg het mooiste plekje van heel Marokko. Athans, dat vinden sommigen. Dit oogverblindende stadje in het Rifgeberte is van onder tot boven blauwgekalkt en dat zorgt ervoor dat Chefchaouen over de hele wereld duizenden reisharten sneller laat kloppen. De historische medina van Chefchaouen is een magisch labyrint van kronkelige, smalle steegjes, verborgen moskeeën, exotische geuren en prachtige doorkijkjes. Vooral de kleur is bijzonder: indigoblauw. Het is een beetje toeristisch geworden, maar niet té. Ga er eens een kijkje nemen! Oh ja, omdat de omliggende regio een belangrijke producent is van cannabis trekt de stad ook veel drugstoeristen.

Fez

Zelf vond ik Meknes –  de kleinste Koningsstad – misschien wel mooier, maar Fez is een begrip! Het goed bewaarde oude centrum, dat nu als UNESCO Werelderfgoed nog meer aandacht aan behoud en restauratie zal krijgen, trekt bezoekers. Ook zijn er diverse oude ambachten, zoals de tapijtindustrie (berbertapijten), aardewerk (van tajines tot de mozaïeken) en de oude leerindustrie. De leerlooierijen zijn zeker een bezoekje waard. Maar bereid je voor op verschrikkelijke geuren. Gelukkig krijg je meestal een muntblaadje om in je neus te stoppen. En mocht je denken: Fez, is dat niet ook een hoofddeksel? Klopt, Tommy Cooper droeg er meestal één. En ja, die muts met de vorm van een iets taps toelopende cilinder met een kwastje bovenop is – vermoedelijk – vernoemd naar de stad.

Ifrane

Zwitserland in Marokko! Toen ik er was sneeuwde het er zelfs en kon je skiën. Ifrane, dat in de buurt van Meknes ligt, is door de Fransen begin twintigste eeuw gesticht. De bouwstijl in Ifrane is erg Europees en hierdoor lijkt Ifrane wel op een alpendorp. Ook de moeite waard: De hypermoderne Al Akhawayn Universiteit. Vooral met een rondleiding. Gelukkig gewoon in het Engels.

Volubilis

Een Romeinse stad in Afrika? Ja hoor! Volubilis was het bestuurlijke centrum voor dit deel van Romeins Afrika. Sinds een aardbeving in 1755 is van de stad weinig over. en van de best bewaarde Romeinse locaties geweest. Desondanks zijn de ruïnes in goede staat en bevinden zo’n 30 mozaïeken van hoge kwaliteit zich nog op hun originele plaats. In 1997 is Volubilis toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dicht bij Volubilis ligt het stadje Moulay Idriss. Het is vanuit Volubilis te zien. Oh, en kijk in de winter goed om je heen. Hier wonen de ooievaars als ze ons land al hebben verlaten…

Chellah, waar ooievaars en katten samen leven

Rabat vind ik geweldig. Een moderne levendige stad. Maar één van de mooiste plekjes is de vervallen Romeinse stad Chellah (of Sala). In 1154 werd de stad verlaten ten gunste van het nabijgelegen Salè. De Almohaden gebruikten de inmiddels verlaten stad als necropolis. Halverwege de 14e eeuw verrijkte de Merinidische sultan Aboe l-Hasan de stad met enkele monumentale bouwwerken, waaronder een stadspoort. Latere Meriniden bouwden er nog een moskee, een zaouïa en koningsgraven, waaronder een graf voor Aboe l-Hasan. Ik heb eigenlijk vooral de katten en ooievaars onthouden. Want die hebben de stad in de voorbije decennia helemaal overgenomen. Een openbaar kattencafé met ooievaars… Dat is toch prachtig?!

Hassan II-moskee

De mooiste moskee ter wereld? Niet echt. De grootste dan? Nee, wel één van de 7 grootsten ter wereld. Maar toch moet je er heen! De enorme Moskee van Casablanca werd ontworpen door de Franse architect Michel Pinseau en gebouwd door de Franse bouwer Bouygues. De moskee ligt aan de kust en biedt uitzicht over de Atlantische Oceaan. Naast de 25.000 mensen die binnen een plek kunnen vinden is er buiten plaats voor 85.000 mensen. De ligging is prachtig, de rondleiding interessant. En als je goed kijkt kun je ‘m vanuit het vliegtuig zien liggen, als je op Marrakech of Casablanca vliegt tenminste. Casablanca zelf? Weinig van gezien, sorry.

Ga vooral zelf op avontuur!

Deze lijst is natuurlijk verre van compleet. Ik ben bijvoorbeeld niet in het zuiden van het land geweest. Dat komt vast nog wel eens. Ik zou zeggen: Ga vooral zelf op avontuur. Of boek één van de vele kant-en-klaar reizen langs de Koningssteden. Of ga alleen naar Marrakech, ook al een hele ervaring!

Meer Marokko

Marokko volgens Lonely Planet – Ook de reisgids is een aanrader. Ik ben sowieso gek op Lonely Planet en het boekje over Marokko is een prima exemplaar.

Douaneregels Marokko op de website van de ANWB – Wat mag je allemaal meenemen naar Marokko? De ANWB zet alle invoerregels op een rij.

Reisadvies Marokko van de Nederlandse overheid – Met een reisadvies kunnen Nederlandse reizigers zich beter voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Altijd handig om even te checken dus.

Video met 26 hoogtepunten van Marokko  – 26 plekken die je echt eens moet bezoeken, volgens Rough Guides. Of kijk gewoon één van de velen filmpjes van vloggers die het land bezochten.

De foto’s bij dit artikel zijn door mij zelf gemaakt of afkomstig van Pixabay

2 Thoughts to “Van kattenruïne tot megawaterval – 8 mooie plekken in Marokko”

  1. “Oh ja, omdat de omliggende regio een belangrijke producent is van cannabis trekt de stad ook veel drugstoeristen.” WHAHA, mooie sidenote! Maar ik herken veel plekjes! Super leuk om weer eens terug te zien. ’t Is alweer zolang geleden dat ik er was. Snel maar weer eens terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.