Zoals zoveel Nederlanders trekken wij deze zomer van camping naar camping. Zo’n kampeerterrein is als een dorp of kleine stad, met veelal dezelfde uitdagingen. Verduurzamen bijvoorbeeld! Leeft de energietransitie eigenlijk een beetje op de camping?

Op menig camping in Europa is het niet anders dan in een Nederlandse woonwijk: Gas is overal! Bijna alle caravans, campers en tentkampeerders koken, verwarmen en koelen (deels) op gas. “Zo doen wij dat al jaren.” Toegegeven: Zonnepanelen rukken op. Al gaat het om een kleine groep enthousiastelingen. Want elektriciteit halen kampeerders die het nodig hebben sinds jaar en dag binnen met hun eigen blauwe, spatwaterdichte CEE-stekker.

Zuinig met elektriciteit? Waarom?!

“Wilt u een plekje met of zonder stroom?!” Dat is steevast de vraag bij het inchecken. Nee, zegt de tentkampeerder die alleen zijn telefoon hoeft op te laden. Dat kan immers ook in het toiletgebouw. Voor caravan- en campereigenaren is de stroomaansluiting echter van levensbelang. Hoe houd je anders je koelkast koud en de airconditioning draaiend?! En besparen?! Dat hoeft niet meer. “We betalen een vast bedrag per dag, dus waarom zouden we ons inhouden?!” Al zijn er ook camping waar je een metertje meekrijgt en je betaalt wat je verbruikt.

Douchemuntje erin, inzepen en snel afspoelen

Voor de campingeigenaar is verduurzamen vaak wél interessant. Hoe minder gas, water en elektriciteit de gasten gebruiken, hoe beter het is voor de portemonnee van de campingbaas. Dus wordt er vaak alles aan gedaan om de gasten een klein beetje in toom te houden. Met het klassieke douchemuntje bijvoorbeeld. Muntje erin, snel inzepen en afspoelen. Het helpt wel: Lang douchen is er niet meer bij. Ook andere methoden om de douche-grage kampeerder in het gareel te houden worden niet geschuwd. Zo beweren boze tongen dat sommige campings bewust te weinig douches plaatsen, het water expres onbehaaglijk koud is en de douchehokjes nét niet genoeg privacy bieden. Maar of dat nou energiebesparende maatregelen zijn…

Wij zijn goed bezig, jij toch ook?!

Zie je steeds vaker in toiletgebouwen. “Wij zijn een groene camping, help je mee?!” Of iets van gelijke strekking. Soms aangevuld met wat in interessant cijfermateriaal. Zo’n verzoek kan gaan over het gebruik van water, gas en elektriciteit of bijvoorbeeld het scheiden van afval of zoveel mogelijk biologisch of vegetarisch eten.

Geen afval sorteren: € 200,- boete!

“De boete voor incorrect afval sorteren is € 200.” Deze is zeldzaam, maar de stadscamping van Ljubljana (Slovenië), deelt boetes uit aan mensen die hun afval niet in de juiste bak gooien. Misschien ook leuk om in Nederlandse woonwijken in te voeren?!

Kamperen onder de zonnepanelen

Een zonnepark lelijk? Maak er gewoon een camping onder! Met lekker veel schaduwplekken! Mooi staaltje omdenken toch?! Dit is trouwens Camping ‘Petraskuv Dvur‘ in Český Krumlov, Tsjechië. Ook leuk om eens in Nederland te proberen?! Ik kom graag eens beschut kamperen met m’n tentje of diesel-camper.

Energie besparen op vakantie? Meh…

Duurzaam en gasloos kamperen? Het lijkt nog niet echt op de agenda te staan van de gemiddelde vakantieganger. Het is vakantie, niet waar? Energie besparen doen we thuis wel. Toch?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.