Deze week laat ik de kroketten, biefstuk en gehaktballen staan. Ik doe namelijk mee met de Nationale Week Zonder Vlees. En ik ben niet de enige; inmiddels hebben meer dan 27.000 mensen aangegeven dat ze deze week geen vlees of vis zullen eten. Zo ingewikkeld is het allemaal niet, dat weet ik al lang, maar of ik ooit fulltime vegetariër of vegan word…

Geen vlees eten is helemaal niet moeilijk, daar niet van. Mijn vriendin eet al langer vegetarisch dan ze mij kent. Een aflevering van de televisieserie Fort Alpha – we schrijven 1996 – trok haar over de streep. De afgelopen jaren heeft ze me omgevormd van overtuigd vleeseter tot flexitariër en sinds kort ’thuisvegan’. Nee, wij hebben geen zuivel of eieren meer in huis. Wel Oatly (havermelk) en Wilmersburger (‘kaas’). Maar eenmaal het huis uit, trek ik graag een kroket uit de muur. Dat wil ik graag zo houden!

Vegetarisch of vegan eten, waarom zou je dat nou doen?!

Omdat het lekkerder is! Nou, laat ik eerlijk zijn: Niet per se. Ook niet viezer overigens. Er zijn héél veel vegetarische of veganistische gerechten die heerlijk zijn. En sommige vleesvervangers zijn net zo lekker als hun vlezige broertjes en zusjes. Maar om nou te zeggen dat ik altijd met plezier het nieuwste vegan antwoord op biefstuk, kaas of melk in mijn mond stop… Waarom mensen dan toch voor een vegetarische of vegan lifestyle kiezen? In het kort: Zielige dieren, gezondheid en het milieu. Voor mij is de laatste de belangrijkste reden om mee te doen met de Nationale Week Zonder Vlees. Een beter milieu begint bij jezelf! En wat vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite.

Nationale Week Zonder Vlees

Van 5 tot en met 11 maart vindt deze campagneweek voor het eerst plaats. Het is een idee van vegetarische blogger Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër. Om het vlees- en visloze eetpatroon te promoten heeft Boerdam de steun van 53 bedrijven, waaronder grote supermarktketens. In België doen ze al een paar jaar iets vergelijkbaars: Dagen Zonder Vlees. In 2017 gingen meer dan 100.000 deelnemers de uitdaging aan om gedurende 40 dagen minder vlees en vis te eten. Dat deden ze tijdens de vastenperiode. Dat heeft effect: Een recent onderzoek van het Duitse AMI (Agrarmarkt Informations-Gesellschaft) toont aan dat de vleesconsumptie in Europa de voorbije vijf jaar nergens zo sterk gedaald is als in België.

Wat levert het op, zo’n weekje geen vlees?

Ik beperk me hier even tot het milieu, ‘mijn’ reden om vlees een weekje te laten staan. Er is veel onderzoek naar onze vleesconsumptie en het effect op het milieu. Wetenschappers zijn het erover eens dat de impact groot is, maar de exacte cijfers lopen uiteen. Op de website weekzondervlees.nl vat de organisatie de de milieueffecten als volgt samen. “Met een dag zonder vlees bespaar je de 1476 liter water die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. En je bespaart 1600 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van het dagelijkse portie vlees.” Dat is toch mooi meegenomen?!

Fulltime vegetariër of veganist worden? Mij niet gezien!

Waarom? Ik ben eigenwijs en lui. Ik besef wel dat (veel) vlees eten inderdaad niet al te best is voor mens, dier en milieu. Maar ik heb niet heel veel zin om me daar zorgen over te maken. Vliegen is ook slecht. Ik vlieg (soms). Alcohol kan schadelijk en verslavend zijn. Ik drink (af en toe). Auto rijden is slecht voor het milieu. Ik rijd auto (af en toe én ik heb een hele oude kampeerauto). Roken is dodelijk. Ik rook niet (hoera!). Suiker is slecht. Ik eet suiker (graag). We moeten van het aardgas af. Ik gebruik gas (niet veel en ik heb zonnepanelen, dat dan weer wel). Ik doe op veel vlakken een beetje mijn best om ‘het goede’ te doen. En dat vind ik voorlopig genoeg. Gun mij m’n kroket! Of zorg voor onweerstaanbare alternatieven, dat mag ook! Verleid me, laat je stok thuis!

Tips of opmerkingen? Laat het weten.

Eet jij al vegetarisch of vegan en heb je tips? Laat het weten. Of geniet je juist enorm van een stukje vlees en vind je zo’n vleesloze week maar onzin? Ook prima! Ik ben benieuwd waarom! Wil je meedoen aan de Week Zonder Vlees? Op de website van de organisatie vind je tips en inspiratie. En je kunt een magazine downloaden met recepten, interviews en groenteweetjes. Succes!

Meer weten over vegetarisch of vegan eten? Hier wat handige links!

4 Thoughts to “Waarom ik meedoe aan de Nationale Week Zonder Vlees”

  1. Hahaha, ik gun je zéker je kroket! Maar – als vegetariër – ik kan je HEEL erg de vegan kroketten van de Aldi aanraden. Bizar lekker. Echt. (Maar er gaat niks boven de Zwolse kaaskroket natuurlijk.)

    Goed bezig, MJ. Als iedereen zo’n flexitariër wordt, dan komt het helemaal goed met het milieu. (Dat is ook mijn voornaamste reden om vega te eten.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.