• Dit is het laatste artikel over Lijst Erom, mijn ‘start-up in lijstenland’. Van 2016 tot 2018 heb ik gekeken of lijsten maken iets voor mij is. Conclusie: Nee. Al was het geen makkelijk besluit. De blogs die ik schreef als lijstenmaker, staat in de Lijst Erom Archieven.

Twee jaar geleden begon mijn ‘avontuur in lijstenland’ op LijstErom.com. Ik bezocht collega-lijstenmakers, maakte meer dan 900 lijsten en ging aan de slag in de lijstenmakerij van mijn vader. De hoofdvraag: Wil ik lijstenmaker worden? Nu heb ik het antwoord: Nee.

Oké, dat ging wel heel snel allemaal. Begrijp me niet verkeerd: Dit is geen makkelijk besluit. Het was een fantastisch avontuur. Leerzaam ook. Ik heb lijsten leren maken natuurlijk, maar dat niet alleen. Toen ik begin 2016 begon wilde ik alles zelf doen: Teksten maken, website met webshop in elkaar knutselen, hosting regelen en e-mails koppelen. Dat is voor het overgrote deel aardig gelukt. Daar ben ik trots op.

Waarom stoppen?!

Ik stond eind vorig jaar op een tweesprong: Doorgaan en fulltime lijstenmaker worden of stoppen. Doorgaan in deeltijd kan ook, maar dan blijft het een beetje een uit de hand gelopen hobby. En wie een goede lijstenmaker wil worden – dat heb ik wel geleerd – moet er vrijwel dagelijks mee bezig zijn. Dát is niet echt iets voor mij.

Is het niet leuk dan, dat lijsten maken?

Jawel! Heel leuk zelfs! Maar wel iets anders dan wat ik hiervoor deed, iets waar ik geen afscheid van kan en wil nemen. Lijst Erom kan alleen een succes worden als ik me er fulltime op stort. Dat kan ook wel prima. Er zijn bijvoorbeeld best wat lijstenmakerijen om over te nemen. Maar wil ik vijf á zes dagen per week van 9 tot 5 in een winkel in een stadscentrum zitten? Ik betwijfel het. Kan ik dan nog wel op vakantie? Verveel ik me niet kapot? Ik weet het, dit zijn vragen die rasechte ondernemers zichzelf niet snel zullen stellen. Verwend? Een beetje.

Je bent toch modern? Wat dacht je van een webshop?

Die was er ook een tijdje. Conclusie: Een webshop vullen is geen bal aan. Echt niet! En ik had er steeds geen zin in. Bloggen vind ik leuker. Lijsten maken ook. En ik heb ook nog een andere baan… Bovendien zag ik een beetje op tegen de investeringen (voorraad en design van de webshop). Vind je het gek dat die shop maanden lang een beetje leeg bleef?! Ja, ik weet het, dat maakt me not much of an ondernemer.

Is het niet super zonde om nu te stoppen?

Natuurlijk! Dit is hét moment om aan de slag te gaan als lijstenmaker! Het vak vergrijst, jonge (of ‘nieuwe’) lijstenmakers zijn schaars. “De branche is relatief onbekend, waardoor startende winkeliers soms eerder kiezen voor een winkel met eenvoudige handelsartikelen of een franchiseformule”, schrijft branchevereniging Art-Frame op zijn speciale ‘Lijstenmaker worden – waar begin ik?‘-pagina. Heb je interesse? Grijp de kans! Ga eens langs bij een lijstenmaker! Heb ik ook gedaan in de eerste maanden van mijn inlijst-carrière. Want je leert het meest van de meester(s) zelf.

Gaat aan Martjan een goede lijstenmaker verloren?

Dat valt mee. Ik kan best een lijstje maken hoor. Het eindresultaat is goed, al werk ik nog te langzaam. Niet alles gaat in één keer goed. Qua nauwkeurigheid en concentratie – “Shit! Weer een stofje tussen de ruit!” – is er nog een wereld te winnen. Lijsten maken is als een goede videogame: ‘Easy to Learn, Hard to Master’.

Hoe nu verder?

LijstErom.com gaat sluiten. Wanneer weet ik nog niet precies, rond de zomer waarschijnlijk. Het lijsten maken ga ik vanaf nu langzaam afbouwen. Het wordt hobby, geen werk. En ik zelf? Ik heb gewoon een baan, dus hoef me niet te vervelen. Al ga ik een nieuwe – parttime – uitdaging niet uit de weg. We’ll see.

Twee jaar Lijst Erom
Het Lijst Erom Archief – Vanaf vandaag door te scrollen op deze website.

Waarom ik (misschien) lijstenmaker wil worden… – Hoe het begon…

Het verhaal van Lijst Erom – “LijstErom.com is een lijstenmakerij in oprichting. En dit is ons allereerste filmpje! Op zoek naar een wissellijst? Check onze website!”

Lijstenles 1: Glas – Start van de vlogserie over zelf inlijsten. Hoe pak je een lijst op? Hoe hang je ‘m thuis op? Welke soorten lijsten zijn er? Aflevering 1: Welk glas kun je gebruiken voor het inlijsten van foto’s, schilderijen en kunstwerken?

Uitleg A4’tje – Aluminium Wissellijst – Hoe lijst je zelf een op maat gemaakte wissellijst in? Lijst Erom legt het uit.

De lijstengeschiedenis van De Nachtwacht – Eén van de blogs over de verschillende lijsten van een bekend kunstwerk.

De lijstenwand van Donald Trump – The Donald heeft daar ook iets meer gelukkig. Wat laat de ‘leader of the free world’ zoal inlijsten?

7 Thoughts to “Waarom ik toch geen lijstenmaker wil worden”

  1. En ineens dacht ik, hé ik mis posts van Martjan…
    Door drukte in mijn eigen toko viel dat kwartje een beetje laat geloof ik tot ik je bericht hier nu zag. ’t Was leuk om je stappen in mijn vakgebied te volgen en af en toe contact met je te hebben. Heel veel succes met wat je verder ook doet!

    Groet, Ramon

    1. Aah… thanks! Het is en blijft een prachtig vak! Tof om te horen dat het druk is in de lijstentoko! Mochten er nog inlijst-wensen uit de omgeving Elburg komen, dan zal ik ze naar je doorsturen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.