Vorige week was ik op Ameland. En ik had iets te vieren: Mijn Waddeneiland-collectie is compleet! De afgelopen jaren bezocht ik Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Alle Nederlandse Waddeneilanden zijn fantastisch natuurlijk, maar welk eiland is het leukst? Ik vind het moeilijk. Laten we stemmen!

Even voor de duidelijkheid: Ik bespreek hier de bewoonde Waddeneilanden. De eilanden waar je naartoe kunt op vakantie, de TV-Tas eilanden. Noorderhaaks/Razende Bol, Rottumerplaat en Rottumeroog laat ik buiten beschouwing. Net als zandplaten Rif, Engelsmanplaat, Simonszand, Zuiderduintjes, Richel en Griend en verdwenen eilanden als Moenkelangenoe en Bosch. Oké, komt ‘ie. In TV-Tas volgorde.

Texel – De grootste van het stel

  • Grootste Waddeneiland
  • 7 dorpen
  • 40 natuurgebieden

Vuurtoren Eierland.

Het grootste Waddeneiland van allemaal. Ook internationaal. Het Deense Rømø en het Duitse Sylt doen leuk mee, maar ‘ons’ Texel is toch echt de allergrootste. En misschien ook wel het meest divers. Het “vlotte eiland van de Wadden”, volgend de trotse burgemeester van Texel. Lonely Planet is ook fan. In 2016 nam de reisgigant het Nederlandse eiland op in de top 10 van Europese topbestemmingen voor de zomer. “De ongerepte natuur en kilometerslange kustlijn in combinatie met de vele festivals en jaarlijkse catamaranrace eind juni maken het eiland tot een unieke vakantiebestemming.” Druk is Texel ook. Te druk, volgens sommigen. Het eiland heeft daarom een beddenstop bij 45.000 toeristen. Meer kunnen er niet overnachten. En wat vind ik zelf? Leuke brouwerij, mooie dorpen en een goede sfeer. Al kun je niet overal altijd de zee zien, wat op de meeste andere eilanden weer wel kan. Maar dat is klein bier…

Vlieland – Hip en happening

  • Het reddingshuisje op het Vliehors is een magisch stukje Nederland
  • 1 dorp: Oost-Vlieland
  • Het ‘mooiste eiland’ allemaal
Vuurduin

Het ooit zo geïsoleerde Vlieland is tegenwoordig misschien wel het meest populaire Waddeneiland. In ieder geval onder Nedelrandse toeristen. De door Zoover georganiseerde zoektocht naar het ‘mooiste Nederlandse eiland‘ werd glansrijk gewonnen door de piepkleine buurman van Texel. Het langgerekte Waddeneiland met z’n vele strandjes, leuke dorpje en prachtige wandel- en fietspaden is populair onder de Nederlanders. Mede dankzij de vele festival – Into The Great Wide Open is misschien wel het bekendste – staat het eiland bovendien te boek als hip & happening. De keerzijde? Het kan héél druk zijn. Een kaartje voor  Into The Great Wide Open is moeilijk te krijgen en als je niet oppast zitten de hotels ook buiten het hoogseizoen al behoorlijk vol. Verder is het eiland vooral rustig, klein en kalm. Een aanrader!

Terschelling – Van Oerol tot strandvakantie

  • Het breedste strand van Nederland
  • 250 kilometer aan wandelpaden en onverharde wegen
  • Oerol

De Brandaris

Typisch Terschellinger activiteiten zijn er genoeg. Wat dacht u van een bezoek aan het echt Terschellinger volksdansen, een bezoek aan een Terschellinger kaasboerderij of museum. En de vuurtoren natuurlijk. De oudste van de Wadden. De eerste Brandaristoren werd in 1323 gebouwd, om voor schepen, op weg naar Amsterdam, via de Zuiderzee, de nauwe opening tussen Vlieland en Terschelling te markeren. Een goede markering was nodig omdat de Waddeneilanden veel op elkaar lijken gezien vanuit de Noordzee. De huidige toren stamt uit 1594.  Oh ja, en wie Terschelling zegt, zegt Oerol. Sinds 1982 verandert het eiland in juni tien dagen lang in één groot podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. Daar moet je een keer bij geweest zijn!

Ameland – Waar je Nobeltje drinkt

  • Nobeltje
  • Het Oerd
  • Sunneklaas

Bornrif

Ameland heeft een kleine 3.500 inwoners verdeeld over 4 dorpen: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Deze dorpen hebben een rijke historie en interessante musea, maar ook gezellige straatjes met commandeurshuizen, sfeervolle terrasjes, restaurants en café’s. Het bekendste café zit in Ballum: De gelagkamer van Hotel Nobel. Bekend van: Het Nobeltje. Nobeltje is een Amelands likeur die vroeger illegaal werd gestookt op het eiland. Sinds 1982 wordt het likeur niet meer op Ameland maar in een stokerij in Schiedam gemaakt. Nog wel volgens het recept van de familie Nobel. Op Ameland smaakt ‘ie natuurlijk het lekkerst!

Schiermonnikoog – Klein en rustig

  • Kleinste gemeente van Nederland
  • Rust en bijna geen auto’s
  • Hotel Van Der Werff

Even een paar weetjes over Schiermonnikoog. 1. Er zijn twee vuurtorens: een witte en een rode. Alleen de rode vuurtoren (de Noordertoren) is nog in functie en wordt 24 uur per dag bemand. 2. Schiermonnikoog werd pas na de Tweede Wereldoorlog een ‘gewoon’ onderdeel van Nederland. Tussen 1638 en 1945 was het eiland particulier eigendom. Het eiland werd op 27 december 1945 door de Nederlandse staat geconfisqueerd, omdat het als vijandelijk vermogen werd beschouwd. Graaf Bechtold Eugen von Bernstorff kon niet voorkomen dat het eiland van hem zou worden afgenomen. 3. Hotel van der Werff  is het eerste en oudste hotel van Schiermonnikoog. En zo ziet het er ook uit. De tijd lijkt hier stil te staan. Hier drink je een gewone koffie en gewone pils, geen speciaalbier of cappuccino.

Stem op jouw favoriete Waddeneiland!

Wat is jouw favoriete Waddeneiland?
×

Mijn favoriet? Moeilijk!

Dat is moeilijk. Ik ben het vaakst op Terschelling en Vlieland geweest. Naar Schier wil ik het liefst weer terug, Vanwege de rust en het heerlijke Herberg Rijsbergen. Maar ook een tripje naar Texel of Ameland is geen straf! Ik weet niet zo goed eigenlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.