De zestiende Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven is in volle gang. Er zijn er meer dan zeshonderd exposities, presentaties, lezingen en netwerkbijeenkomsten, waaraan in totaal circa 2500 deelnemers te pas komen. Waar moet je heen? Ik ging zondag op verkenning. Hier vijf hoogtepunten. 

DIAG/NOSE

Studio Tijdmakers tijdens de Dutch Design Week 2017

 • Installatie
 • Studio Tijdmakers
 • The Student Hotel

Met DIAG/NOSE wil Studio Tijdmakers mensen meer bewust maken van hun neus als zintuig én wetenschappers, bedrijven en kunstenaars inspireren met innovaties op dit gebied te komen. Hoe dat eruit ziet? De installatie bestaat uit 8 periscopen met elk een eigen geur, die je moet zien te herkennen en benoemen. Na afloop verkrijg je jouw persoonlijke resultaat. Ik had er 6 van de 8 goed. Beat that! Als je er toch bent: Loop even door naar ‘Contemplation Spaces | Room 2402’. Ook in The Student Hotel. Wat dat is zeg ik nog even niet. Dat moet je ervaren…

The Secret Cookie Factory

Embassy of Intimacy op DDW.

“When we appear, give us a secret and you will leave us with the secret of somebody else in a cookie.” En zo gaat het ook. Je schrijft jouw geheim op, levert ‘m in en je krijgt het geheim van iemand anders terug. In een vers gebakken koekje. Deze koekjeskraam stond eerder op Glow, Salone del Mobile, Winter Festival en Pauper Diner. Op DDW is het onderdeel van The Embassy of Intimacy. Die ambassade geeft vorm aan intimiteit en wil ontwerpers bewust maken van de rol die emotioneel welzijn in hun producten of diensten kan spelen.

CMY Choir

 • Interactief kunstwerk
 • TAC
 • Meng Hsun Wu

Interactieve kunst waar je met je handen aan mag zitten. Het moet zelfs, want dan komt het werk tot leven. Hoe Meng Hsun Wu het zelf uitlegt: “CMY Choir is an interactive installation that aims to build a bridge between the digital and analogue world. The frame interprets colour with the mixed chorus to provide an alternative way to perceive visual information, which can be regarded as an artificial synesthesia device. This result is from the research based on colour’s characteristics, which challenges our relation with visual information.” Als je er toch bent: In TAC zijn wel meer interessante dingen te bekijken. Famous Deaths van Sense of Smell of The Noktuku Moss Clock.

Tiny Houses

Klein wonen op de Dutch Design Week.

 • Kleine huisjes
 • Plug-In-City, Strijp-S
 • Verschillende makers

Ik ben gek op kleine huisjes. En al heel lang. Het is dan ook leuk om te zien dat ze op steeds meer plekken opduiken. Op de Dutch Design Week trof ik een oude bekende: Het Waterlandhuisje van Peer, Teun en Reinoud, één van de eerste échte Tiny Houses op Nederlandse bodem. Maar er zijn wel meer kleine woningen. Al zijn het ook vaak huisjes van slimme ondernemers die graaf meeliften op de populariteit van de huisjes op wielen. Hihahut bijvoorbeeld, een netwerk uit van zelfvoorzienende luxe trekkershutten, geplaatst op bijzondere locaties. Of Droomparken, dat Tiny Houses aanbiedt op vakantieparken. Inspirerende hokkies voor de fanatieke zelfbouwer wellicht, maar met échte Tiny Houses heeft het natuurlijk niet zo heel veel meer te maken… P.s. Als je toch bij de Tiny Houses aan het kijken bent: Check: People’s Pavilion op het Ketelhuisplein. Een tijdelijk gebouw van, voor en door mensen: 100 % geleend. Een absoluut hoogtepunt!

Het Veem

Dutch Design Week Eindhoven

 • Gebouw waar van alles te zien is
 • Strijp-S
 • Verschillende makers

Het Veem op Strijp-S biedt ook dit jaar ruimte voor jong talent en mensen met innovatieve ideeën. Het is een heel groot gebouw, ruig en donker met afbladderende verf en kaal beton waar op elke verdieping  – tussen het VR-pretpark en de stadslandbouwer – een expo is met een ander thema. Van katten die de wereld willen overnemen tot robots met geweren. Loop er een paar uur rond en je vind vast iets waar je wat mee kunt. Mijn favoriet: De grote verdwijntruc van The Secrets of Superhero Science. Oh ja, En de VR-bril die je vertelt als je – met bril op – iets doet waardoor je een patent overtreedt.

En dat was het?

Nee joh! Ook HARDCORE exhibition, een tentoonstelling over ‘elemental materialities, materials that create a world which is more lasting’. Meubels vooral. Tentoongesteld in een parkeergarage. En ga eens kijken bij de Graduation Show in De Witte Dame. Een mooi overzicht van de talentvolle studenten van de Design Academy Eindhoven. En dan zijn er nog twee interessante projecten van de Nederlandse Spoorwegen:  Reis je fit in de trein! en Trein van morgen.

Ductch Design Week parkeergarage

Volgend jaar weer!

Natuurlijk is deze lijst verre van compleet. Je kunt nu eenmaal niet alles zien in een dag. Er zijn delen van het festivalterrein waar ik niet of maar heel kort geweest ben. Misschien ga ik nog wel even terug deze week. Want dat ‘Barbapapa’-huis van MVRDV moet je gezien hebben, heb ik begrepen. Ach, en anders volgend jaar weer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.