Lijst Erom vertelt over alles wat met lijsten te maken heeft. Hoe pak je een lijst op? Hoe hang je ‘m thuis op? Welke soorten lijsten zijn er? Aflevering 1: Welk glas kun je gebruiken voor het inlijsten van foto’s, schilderijen en kunstwerken?

Het glas is een belangrijk onderdeel van de inlijsting. Er zijn ontzettend veel soorten glas. Je hebt gematteerd glas, geëtst glas, ont-ijzerd glas, nano-geëtst glas en glas dat met een coating ontspiegeld is. Hier bespreek ik kort vier soorten glas. Gewoon omdat ik die het meest verkoop. Als je écht de diepte in wilt moet je dit ‘glazing’-onderzoek van Tate Gallery bekijken.

Of ga met een lijstenmaker in gesprek.

Polystyreen

Grotere wisselijsten die verzonden worden hebben soms een polystyreenplaat. Die gaat veel minder snel stuk dan glas. Deze plaat heeft een glanzen en een antireflex kant. Het materiaal is recyclebaar, helaas niet UV-gestabiliseerd. Let op: Dit materiaal is altijd aan beide zijden voorzien van een beschermlaag die voor gebruik nog verwijderd moet worden. Maak de plaat niet schoon met een reinigingsmiddel, maar alleen met een zachte doek. Dat voorkomt krassen.

Helder floatglas

Floatglas is een glaskwaliteit waarvan beide zijden perfect vlak zijn. Het  glas     heeft – sorry voor de moeilijke woorden – een hoge lichttransmissie en optische     kwaliteit. Vanwaar de naam? Tijdens het productieproces wordt het gesmolten     glas bovenop een bad gesmolten tin gegoten. Omdat glas lichter is dan het tin,     blijft het drijven en wordt het perfect vlak.

Ontspiegeld glas

Normaal glas spiegelt. Dat kan hinderlijk zijn als de inlijsting in de buurt van een raam hangt. De oplossing? Ontspiegeld glas, ook wel antireflexglas genoemd. Dit glas is aan één of twee kanten geëtst en spiegelt bijna niet meer. Het nadeel van  dit glas: Het haalt kleur en contrast weg.

Museumglas (Artglass)

Huh er zit glas voor, maar je ziet het (bijna) niet! Dan sta je waarschijnlijk oog in oog met Museumglas. Dit glas is onspiegeld én helder. Het glas is voorzien van een coating, die ervoor zorgt dat de voordelen van normaal glas in tact blijven, maar de hinderlijke reflectie ongedaan gemaakt wordt. Perfect White Artglas 92 of Clarity, de glassoorten die Lijst Erom verkoopt, is dankzij een extra coating ook nog eens 92% UV-werend. Dit zorgt ervoor dat verkleuring en verbleking van het werk wordt tegengegaan, wat een nog grotere bescherming geeft aan het in te lijsten werk. Wie echt fanatiek is kan zelfs tot de 99 % UV-werend gaan. Het grootste nadeel van Museumglas? Het is niet goedkoop. Zo ‘aan de prijs’ zelfs dat lang niet alle musea het glas kunnen betalen. Museumglas in het echt zien? Ga naar het Kröller-Müller Museum of het Rijksmuseum. Of naar een lijstenmaker in de buurt natuurlijk.

Hoe herken je Museumglas?

Dat is een lastige. Basisregel: Als je het nauwelijks kunt zien is het goed. Je kunt ook kijken naar de kleur van de spiegeling die nog wél kunt zien. Op het plaatje hierboven zie je museumglas die 92% UV-werend en ontspiegeld is. Dat komt door een coating. Weerspiegeld het glas paars, dan is het 84% of meer UV-Werend. Oranje? 98 % of meer. Geel of groen? Dan is de kans dat het ‘echt’ Museumglas is niet zo groot. Om zeker te zijn: Vraag het je lijstenmaker. Of doe zelf goed onderzoek.

3 Thoughts to “Lijstenles: Welke soorten glas zijn er?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.