Laten we op reis gaan! Op de fiets van Nederland naar Engeland. Als we nog tijd over hebben, gaan we ook nog naar Bombay, Moskou en Californië. En weet je wat het mooiste is: We hoeven geen paspoort mee te nemen!

In ons land zijn heel veel plaatsen die naar het buitenland lijken te verwijzen. Op deze pagina vind je 5 voorbeelden.

Nederland, Overijssel

Een buurtschap in de gemeente Steenwijkerland in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Met de auto, fiets of kano ben je er in een poep en een scheet doorheen. Inwoners? Ongeveer 26. Er is één weg, één vaarweg en een af en toe bewoond ooievaarsnest. Oh en het plaatsnaambord wordt wel eens gestolen door enthousiaste Nederland-fans. Dat was het wel zo’n beetje. Valt er verder nog iets te vertellen? ” Feitelijk is de naam van deze buurtschap, nu met een kleine kern van boerderijen, ouder dan die van ons vaderland”, staat op een bordje in het dorp. Nederland betekent ‘laaggelegen land’. De buurtschap ligt in het moerassige land van de Weerribben.

In de 19e eeuw was deze nederzetting veel groter. Het dorp bestond destijds uit drie delen: Noord-Belt, Nederland en Zuid-Belt. Er was een eigen school, waar J. de Dood, overleden in 1892, de laatste schoolmeester was. De bevolking leefde van de vervening, maar toen die activiteit langzaam opschoof richting Wetering en Kalenberg, verplaatsten de verveners, de turfmakers en de school zich ook.Informatiebord in Nederland

Tegenwoordig is Nederland piepklein. Tien huizen. In 1840, toen de plaats ook wel ’t Nederland genoemd werd, werden nog 31 huizen met 182 inwoners geteld. In 2005 verscheen het dorpje op een postzegel van TPG.

et ligt in het Nationaal Park De Weerribben, niet ver van het stadje Blokzijl, nabij de N333 tussen Steenwijk en Marknesse. Enkele andere plaatsen in de buurt zijn Baarlo, Kalenberg, Muggenbeet, Scheerwolde en Wetering.
Zicht op Nederland.

Engeland, Overijssel, Drenthe en Gelderland

Engeland. Daar hebben we er meer van in Nederland. Twee in Overijssel en in Drenthe en Gelderland één. Het zijn stuk voor stuk minuscule plaatsjes, drie zelfs zonder plaatsnaambord. Over Engeland in de gemeente Hardenberg (bij Ane) valt het meest te vinden. Op verzoek van de bewoners heeft het plaatsje sinds 2014 weer een plaatsnaambord. Maar goed ook. Zonder dat bord is Engeland namelijk lastig te vinden. Volgens Plaatsnamengids.nl heeft de plaats in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam gekregen, waardoor het voor de postadressen dus ‘in’ het nabijgelegen Ane ligt.

Engeland in Overijssel
Engeland in de gemeente Hardenberg.

Hoe de naam is ontstaan? Met het land Engeland heeft het niks te maken. De naam van de buurtschap in Hardenberg stamt in dit geval van het Middelnederlandse engelant, wat ‘weiland, grasland’ betekent. Die verklaring wordt ook gegeven voor de namen van twee andere Engelanden. Engeland in Gelderland is een samenstelling van het Oudnederlandse landi (‘stuk land’) en eng (‘gemeenschappelijk bouwland bij een dorp’) zijn. Al zijn er bij de meeste Engelanden meerdere theorieën over de herkomst van de naam.

Palestina, bij Nijkerk

Piepklein bijna vergeten buurtschapje. Niet meer dan een paar weilanden eigenlijk. Het ligt net ten westen van Nijkerk, tegen de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst aan. De provinciegrens loopt dwars door het plaatsje heen. Een plaatsnaambord is er niet. De postadressen in het gebied vallen deels onder het dorp Hooglanderveen (Utrecht), deels onder de stad Nijkerk (Gelderland). Er staan ongeveer 20 huizen. De naam Palestina komt van een boerderij die hier tot in de negentiende eeuw stond. Die boerderij is dan weer genoemd naar het gebied Palestina in Azië. Over de buurtschap valt niet zo gek veel te vinden, behalve dit mooie verhaal over oud-bewoner Gerritje dan.

De Krim, Overijssel, Gelderland en Noord-Holland

De Krim is een schiereiland in de Zwarte Zee en de Zee van Azov. Het gebied kwam de laatste jaren nogal eens in het nieuws. Nee, dan de Nederlandse De Krims. Het zijn er vier. Vroeger dan. De Krim bij Driebergen komt op sommige kaarten nog voor, maar in de meeste gevallen is het opgegaan in de nabijgelegen wijk Loolaankwartier. Gelukkig hebben we er nog drie. In Haarlem stelt De Krim niet al te veel voor, maar de buurtschapjes met deze naam in de buurt van Hoenderloo en Hardenberg zijn zeker een bezoekje waard. Vooral De Krim bij Hardenberg, want daar is ook een De Krim-bord. Hoe die naam zo gekomen is? Alle De Krims zijn genoemd naar het schiereiland. De aanleidingen verschillen een beetje. Dit is het verhaal van de Overijsselse De Krim…

“Vernoeming naar het schiereiland De Krim in de Zwarte Zee. De kolonie dankt haar naam aan de hardhandige onderdrukking door de marechaussee van onrust onder de veenarbeiders in 1857. Deze gebeurtenis werd vergeleken met gevechtshandelingen tijdens de Krimoorlog (1853-1856).”Plaatsengids.nl

Foto van De Krim
De Krim in de gemeente Hardenberg.

Egypte, Noord-Brabant, Friesland en Limburg

Egypten heb je in de buurt van Bladel, Ooststellingwerf en Venlo. Plaatsnaamborden hebben ze allemaal niet. Waarom Egypte? Dat is niet helemaal duidelijk. Egypte bij Bladel zou zo heten vanwege de Roma. Dit nomadische volk maakte er een te verklaren dat ze oorspronkelijk uit Egypte kwamen. Het terrein zou geschikt zijn als standplaats voor Roma. In Friesland is de herkomst van de naam iets minder spannend: Het is waarschijnlijk afgeleid van een gelijknamige boerderij.

Egypte in Friesland. Foto: Udo Ockema [CC BY 3.0]

Op wereldreis in eigen land? Zo plan je de route!

Zin in rondje buitenland Nederland? een beetje voorbereiding kan geen kwaad. Zo pak je dat aan.

  1. Zoek naar de plaasten die je wilt bezoeken. Op Plaatsengids.nl staat hele lange lijst met ‘buitenlandse’ plaatsnamen in Nederland. Ook de boeken Groeten uit het buitenland en de gidsen Fietsen Rond de wereld in Nederland zijn aanraders.
  2. Plan je route met de auto, lopend of met de fiets!
  3. Ga!

Voor wie de ‘buitenlandse plaatsen’ in het filmpje wil bezoeken. Dat zijn: Nederland (Steenwijkerland), Engeland (Hardenberg) en De Krim (Hardenberg). Goeie reis!

3 Thoughts to “Van Nederland naar De Krim – Op wereldreis in eigen land”

  1. In de Stentor las ik over de fietsroute door de Aa-landen. Omdat mij dat interesseerde ging ik direct een kijkje op uw website nemen. (Ik heb die hele wijk nl. bij stukje en beetje zien ontstaan en groeien: In vrijwel elk onderdeel van de wijk kwamen niet alleen kennissen en vrienden te wonen maar ook familieleden. Mijn ouders trokken in 1971 in een nieuwbouwwoning aan de Amer. Zelf werden we in 1973 de allereerste bewoners ten noorden van de Waallaan (aan de Fluessen). De straten tussen Waallaan en Fluessen waren er toen nog niet. Tussen 1976 en 1982 hebben we aan de Reggelaan gewoond). Maar op uw website werd ik vooral geraakt door “Van Nederland naar De Krim”. Deze beide plaatsen spelen een rol in mijn familiegeschiedenis. Voorouders van mijn grootmoeder van vaders kant leefden als verveners in Nederland toen dat dorp bij de watersnoodramp van 1825 compleet werd weggespoeld. Dat gezin toen bestaande uit 9 personen heeft urenlang op de restanten van een hooiberg rondgedreven voordat het door een schipper die het land was op gevaren werd gered. Mijn grootouders van moederskant hebben tussen 1904 en 1920 in De Krim gewoond. Daar werd in 1915 ook mijn moeder geboren. In dat dorp stond toen de grootste aardappelzetmeelfabriek van Nederland. Die fabriek was toen vooral in handen van rijke Groninger boeren. Tijdens de eerste wereldoorlog was mijn grootvader op één of andere manier ingeschakeld bij de aardappeldistributie. Dat was een functie waarbij je eerder vijanden dan vrienden maakt. In die jaren verwierven mijn grootouders een zekere rijkdom. Het lijkt mij niet onmogelijk dat dit ook wat met zwarte handel en smokkel te maken gehad zou kunnen hebben. Bewijzen daarvoor heb ik echter niet. Maar dat zou wel kunnen verklaren waarom mijn grootouders met hun gezin direct na afloop van de eerste wereldoorlog “al hun hebben en houden” in De Krim hebben verkocht en hals overkop naar Zwolle zijn vertrokken. Als die voorouders van mijn vader in 1825 in Nederland zouden zijn verdronken zou hij nooit zijn geboren en had dan ook nooit mijn in De Krim geboren moeder ontmoet. M.a.w dan had ik niet bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.