Alles om ons heen is door mensen gemaakt. Maar door wie? Films hebben een aftiteling, maar van veel andere ‘dingen’ is niet bekend wie bij het maakproces betrokken is geweest. Zonde. Ik wil eigenlijk wel weten wie mijn telefoon, huis of auto ontworpen en in elkaar gezet heeft. Waarom? Dat zal ik je vertellen. Met een beat eronder.

Je gaat van dingen houden, als je weet wiens werk het is. Een schilderij van Van Gogh (of Tante Truus) gaat toch net wat meer leven dan zomaar een doek met wat verf erop. Zo is het – is mijn ervaring – ook met wegen, gebouwen, meubels en fietsen. Dingen worden minder ‘wegwerp’ als ze een verhaal krijgen, als je de maker kent. Je gaat ze meer waarderen en beter voor ze zorgen. Maar ook de makers zelf kunnen we wat meer waardering gebruiken…

Wie Heeft Dat Gemaakt?! – Lyrics

Wie maakte die zonnepanelen? En onder welke omstandigheden? Wie heeft ze geïnstalleerd? Wie was de opdrachtgever? Wie besloot dat ze op deze manier op het dak kwamen te liggen?

Bewuste keuze maken?

Bij alles wat je koopt, huurt of gebruikt kun je je afvragen wie het gemaakt heeft. Kleding is een klassiek voorbeeld. Wie heeft mijn shirt gemaakt? Onder welke omstandigheden? Wat kreeg hij of zij betaald? Waar komen de grondstoffen vandaan? Is het goed voor het milieu?! Kan allemaal handig zijn om te weten, voor je tot aanschaf overgaat. Vlees is er ook zo één. Als je weet waar het vandaan komt, kun je denken: ‘lekker!‘ (sympathieke boer/goed product) of ‘bah, niks voor mij‘ (zielige dieren/slecht voor het milieu). Allemaal prima, maar voor je een keuze kunt maken is het handig om te weten wie de maker is en waarom hij of zij het ding in kwestie gemaakt heeft.

Wie Heeft Dat Gemaakt?!

Zuiniger zijn?

Zodra je weet wie het heeft gemaakt, ga je gegarandeerd anders naar dingen kijken. Lelijke windmolen daar in de verte? Wel eentje die ontworpen is door een vooraanstaand architect. Simpel koffiepotje? Welnee, een Italiaanse designklassieker. Het feit dat je telefoon afgaat met een melodie die je zelf kunt instellen? Ook dat is door iemand bedacht en gemaakt. ““Ninety-nine percent of who you are is invisible and untouchable”, zei de Amerikaanse uitvinder en architect Richard Buckminster Fuller eens. En zo is het ook met de wereld om ons heen. Achter alles gaat een verhaal schuil. En een persoon. Je hoeft er alleen maar even naar te zoeken.

Wie heeft mijn smartphone gemaakt? Wie maakte het ontwerp? Wie zorgde voor het scherm? Wie zijn er verantwoordelijk voor die popup-camera en het ontbreken van de headphone jack? Wie produceerde het lithium voor de batterij? En wie heeft eigenlijk bedacht dat het een goed idee is om daar lithium voor te gebruiken?

Respect voor de makers!

Op de aftiteling van een film vind je de namen van iedereen die aan het eindproduct heeft meegeholpen, van regisseur tot de maker van de knoopjes op het pak van de hoofdrolspeler. Als je zoekt naar de makers van een telefoon, weg of gebouw kom je niet veel verder dan een handjevol belangrijke betrokken en bedrijfsnamen. Dat is toch zonde! Wie was die bouwvakker? Wie bestuurde de hijskraan? Wie bedacht die uitschuifbare camera? Wie tekenende die afslag? Wie bedacht de kleur? En als je de maker kent: laat weten wat je ervan vindt! Deel een schouderklopje uit of meld een verbeterpunt. Wel vriendelijk blijven.

Wie heeft dat stukje vlees gemaakt? Hoe leefde het dier? Wie was de boer? Wat kreeg hij/zij voor het werk? Wie heeft het beestje geslacht? Wie zorgde ervoor dat het in de supermarkt kwam?!

Wie Heeft Dat Gemaakt?!

Oké, en wat nu dan?! Simpel: vraag jezelf eens wat vaker af wie het gemaakt heeft. Welke namen gaan schuil achter jouw huis, auto, telefoon, kleding of eten? Welke keuzes zijn gemaakt en door wie? Vraag ernaar. Google het. Zoekt het uit. Misschien ga er er wel andere keuzes door maken. Of niet. Dingen worden er in ieder geval een stuk interessanter van. Dat beloof ik.

Wie heeft die boom geplant? Wie bedacht dat het deze boom moest zijn? Wie bepaalt wanneer deze boom gekapt wordt? Wat is de functie van deze boom? Zat er een idee achter? Is deze boom onderdeel van een groenplan? Wie bedacht dat plan?!


Wie dit heeft gemaakt?

Het nummer ‘Wie heeft dat gemaakt?!’ is gemaakt met een beat die ik op BeatStars heb gekocht van de Amerikaanse producer BtheHuman. NewTone Studio’s in Zwolle hielp met de opname. De bijbehorende video is gefilmd met een smartphone (Samsung Galaxy S10) en gemonteerd in WeVideo. De stickers zijn gedrukt door Drukwerkdeal (#nonspon). Zo, weet je dat ook weer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.